Για τις 14 Νοεμβρίου ορίστηκε η δίκη του Τόμας Μέιρ, ο οποίος κατηγορείται για τον φόνο  της βουλευτίνας Τζο Κοξ την περασμένη εβδομάδα στην εκλογική περιφέρειά της στη βόρεια Αγγλία.

Ο 52χρονος κατηγορείται ότι πυροβόλησε και μαχαίρωσε την Κοξ μέσα στη μέση του δρόμου, ενώ κατευθυνόταν σε μια συνάντηση που είχε προγραμματίσει με κατοίκους της πόλης Μπίρστολ. Ένας άνδρας 77 ετών που έσπευσε να βοηθήσει το θύμα δέχτηκε επίσης την επίθεση του Μέιρ και τραυματίστηκε ελαφρά.

Ο Μέιρ, ο οποίος αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της δολοφονίας, της πρόκλησης σοβαρής σωματικής βλάβης και της οπλοκατοχής, κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Μπέλμαρς.

Ο δικαστής Τζον Σόντερς είπε ότι η δίκη θα ξεκινήσει υπό την προεδρία ενός δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δεδομένου ότι η υπόθεση αντιμετωπίζεται ως «τρομοκρατική ενέργεια».

Το δικαστήριο όρισε επίσης ότι πριν ξεκινήσει η δίκη του ο Μέιρ θα εμφανιστεί άλλες δύο φορές ενώπιον της δικαιοσύνης, στις 19 Σεπτεμβρίου και στις 4 Οκτωβρίου, για να επιλέξει αν θα δηλώσει ένοχος ή όχι.

Στην πρώτη ακροαματική διαδικασία, το περασμένο Σάββατο, όταν ρωτήθηκε απάντησε «Θάνατος στους προδότες, ελευθερία στη Βρετανία».

Σύμφωνα με την αμερικανική οργάνωση προάσπισης των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων, Southern Poverty Law Center, ήταν «αφοσιωμένος υποστηρικτής» μιας νεοναζιστικής οργάνωσης των ΗΠΑ και έχει «μακρά ιστορία» ανάμιξης στον «λευκό εθνικισμό».