Σε φυλάκιση ενός έτους, με πενταετή αναστολή, καταδικάστηκε ένας άνδρας στην Τουρκία επειδή παρομοίασε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το... Γκόλουμ από τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet δικαστήριο της επαρχίας της Αττάλειας καταδίκασε τον Ριφάτ Τσετίν για προσβολή του προέδρου της Τουρκίας, κατηγορία που επισύρει ποινή φυλάκισης έως και τεσσάρων ετών.

Ο Τσετίν, σε σχόλια και φωτογραφίες που είχε αναρτήσει το 2014 στο Facebook είχε παρομοιάσει τον Ερντογάν με το «μικρόσωμο, γλοιώδες πλάσμα» της τριλογίας του Τόλκιν.

Το δικαστήριο αφαίρεσε από τον Τσετίν και την κηδεμονία των παιδιών του, ανέφερε η εφημερίδα, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Μια δικαστική πηγή που ρωτήθηκε για το θέμα από το Reuters απέφυγε να σχολιάσει την υπόθεση.

Μιλώντας σε μια άλλη εφημερίδα, τη BirGun, είπε ότι θα ασκήσει έφεση στην καταδίκη του δεδομένου ότι την εποχή εκείνη ο Ερντογάν δεν ήταν ακόμη πρόεδρος, αλλά πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Οι εισαγγελικές αρχές έχουν ασκήσει διώξεις σε περισσότερους από 1.800 ανθρώπους --μεταξύ των οποίων σκιτσογράφοι αλλά και μια πρώην Μις Τουρκία-- για προσβολή του προέδρου Ερντογάν.