"Σοβαρή και δραματική" εξέλιξη κυρίως για τη Βρετανία αποκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit, σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, τόνισε πως η ΕΕ είναι "προετοιμασμένη" για το αρνητικό αυτό σενάριο.

«Θα θέλαμε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα στο χθεσινό δημοψήφισμα. Έχω επίγνωση του πόσο σοβαρή, ακόμα και δραματική, είναι αυτή η στιγμή από πολιτικής σκοπιάς. Δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψει κανείς όλες τις πολιτικές επιπτώσεις αυτού του γεγονότος, ιδιαίτερα για το Ηνωμένο Βασίλειο» ανέφερε ο ΝΤ. Τουσκ.

   Συνεχίζοντας, ο ΝΤ. Τουσκ τόνισε ότι «είναι μία ιστορική στιγμή αυτή για την Ευρώπη, αλλά σίγουρα όχι ώρα για υστερικές αντιδράσεις» και διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ είναι προετοιμασμένη γι αυτό το αρνητικό σενάριο. «Σήμερα, εκ μέρους των 27 ηγετών, μπορώ να πω ότι είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε την ενότητά μας ως 27. Για όλους μας η ΕΕ είναι το πλαίσιο για το κοινό μας μέλλον. Θα ήθελα επίσης να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα υπάρξει κανένα νομικό κενό. Μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει επισήμως από την ΕΕ, το δίκαιο της ΕΕ θα εξακολουθήσει να ισχύει προς και μέσα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με αυτό εννοώ τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις. Όλες οι διαδικασίες για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ είναι ξεκάθαρες και ορίζονται από τις συνθήκες. Προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες περαιτέρω διαδικασιών, έχω προτείνει στους 27 ηγέτες μία άτυπη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής και θα τους προτείνω ακόμα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ευρύτερα το μέλλον της Ένωσής μας.

 Τέλος, είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια ήταν τα πιο δύσκολα στην ιστορία της Ένωσής μας, αλλά πάντα θυμάμαι αυτό που μου έλεγε ο πατέρας μου: Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Ντ. Τουσκ.

Δείτε όλες τις εξελίξεις στο (Live blogging) του newpost.gr