Τομή για την Ευρώπη και τη διαδικασία ενοποίησής της χαρακτήρισε η γερμανίδα καγκελάριος το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Σε δηλώσεις της, η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως «δεν υπάρχει κάτι το οποίο μπορούμε να υποβαθμίσουμε» και πρόσθεσε:

Δεν πρέπει να βγάζουμε γρήγορα συμπεράσματα, πρέπει να αξιολογήσουμε την κατάσταση. Πρέπει με νηφαλιότητα να αξιολογήσουμε τα σημερινά δεδομένα.

«Τα υπόλοιπα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ θα αναλύσουμε την κατάσταση με σωφροσύνη και θα πάρουμε από κοινού τις σωστές αποφάσεις», επεσήμανε και συμπλήρωσε:

Η Ευρώπη είναι πολυσχιδής, διαφορετικές προσδοκίες υπάρχουν από κάθε λαό. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι πολίτες της Ευρώπης θα μπορέσουν να αισθανθούν πόσο βοηθά η ΕΕ στη βελτίωση της προσωπικής τους ζωής.

Παράλληλα, η κυρία Μέρκελ είπε πως «τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με ιστορική συνείδηση. Η ΕΕ αποτέλεσμα της μεταπολεμικής προσπάθειας για ειρήνη».

«Βλέπουμε τα αποτελέσματα των πολέμων και των συγκρούσεων σε άλλες χώρες. Έχω ήδη καλέσει τον Ντόναλντ Τουσκ, τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον Φρανσουά Ολάντ σε συζητήσεις για το μέλλον. Οι διαπραγματεύσεις με τη Μεγάλη Βρετανία θα δημιουργήσουν τον οδικό χάρτη για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ», σημείωσε η γερμανίδα καγκελάριος.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον λόγο ύπαρξης της ΕΕ. Η ΕΕ είναι εγγυητής της ειρήνης και της ευημερίας», κατέληξε.