«Άνευ προηγουμένου κατάσταση για την ΕΕ» χαρακτηρίζουν σε κοινή δήλωσή τους οι Τουσκ, Γιουνκέρ, Ρούτε και Σουλτς, το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Ωστόσο, τονίζουν πως η απόφαση είναι σεβαστή.

Στην κοινή τους δήλωση, οι τέσσερις θεσμικοί αρχηγοί της ΕΕ ξεκαθαρίζουν πως τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ «θα σταθούμε δυνατοί και θα στηρίξουμε τις βασικές αρχές της ΕΕ για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας των πολιτών της. Η Ενωση των 27 κρατών-μελών θα συνεχίσει».

Ολόκληρο το ανακοινωθέν στα αγγλικά

«Η Ενωση είναι το πλαίσιο του κοινού μας πολιτικούς μέλλοντος. Είμαστε δεμένοι από την ιστορία, τη γεωγραφία και το κοινό συμφέρον και θα αναπτύξουμε τη συνεργασία σε αυτή τη βάση. Από κοινού θα αντιμετωπίσουμε την κοινή πρόκληση να παράξουμε ανάπτυξη, να αυξήσουμε την ευημερία και να εξασφαλίσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για τους πολίτες μας. Οι θεσμοί θα παίξουν τον πλήρη ρόλο τους σε αυτή την προσπάθεια», υπογραμμίζουν και προσθέτουν:

Περιμένουμε τώρα η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να εφαρμόσει αυτή την απόφαση του Βρετανικού λαού το συντομότερο δυνατό, όσο επώδυνη και αν είναι αυτή η διαδικασία. Οποιαδήποτε καθυστέρηση θα παρατείνει άνευ λόγου την αβεβαιότητα.

Εχουμε κανόνες να το αντιμετωπίσουμε με οργανωμένο τρόπο. Το άρθρο 50 της Συνθήκης θέτει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί αν ένα κράτος μέλος αποφασίσει να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις γρήγορα με το Ηνωμένο Βασίλειο αναφορικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις της εξόδου του από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μέχρι να τελειώσει η διαδικασία το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή. Σύμφωνα με τις Συνθήκες που έχει επικυρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο, οι νόμοι της ΕΕ εξακολουθούν να ισχύουν πλήρως και στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι να μην είναι πλέον μέλος.

«Όπως συμφωνήθηκε η νέα συμφωνία «για το Ηνωμένο Βασίλειο εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης» που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 18-19ης Φεβρουαρίου, δεν θα ενεργοποιηθεί και παύει να υφίσταται. Δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση», σημειώνουν οι τέσσερις αρχηγοί της ΕΕ και καταλήγουν:

Σε ότι αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, ελπίζουμε να το έχουμε στενό εταίροι της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο μέλλον. Περιμένουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να διατυπώσει προτάσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Οποια συμφωνία, που θα ολοκληρωθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο ως τρίτη χώρα, θα πρέπει να αντανακλά τα συμφέροντα και των δυο πλευρών και να είναι ισορροπημένη σε όρους δικαιωμάτων και υποχρεώσεων», καταλήγουν.