Τους λόγους για τους οποίους οι ψηφοφόροι στη Βρετανία στήριξαν τελικά την επιλογή της εξόδου της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να εξηγήσει το βρετανικό δίκτυο BBC.

Σύμφωνα με το BBC οκτώ είναι οι λόγοι που επικράτησε το Brexit.

  • Οι οικονομικές προειδοποιήσεις γύρισαν μπούμερανγκ. Το BBC σημειώνει ότι οι Βρετανοί βομβαρδίστηκαν με προειδοποιήσεις για το πώς θα γίνουν φτωχότεροι εάν ψηφίσουν έξοδο της χώρας από την ΕΕ, αλλά στο τέλος «δεν πείστηκαν από αυτά που άκουσαν ή/και θεώρησαν ότι ήταν ένα τίμημα που άξιζε να πληρώσουν».
  • O ισχυρισμός ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας θα εξοικονομήσει έως 350 εκατομμύρια στερλίνες την εβδομάδα εάν η Βρετανία φύγει από την ΕΕ, έπεισε αρκετούς.
  • Ο Νάιτζελ Φάρατζ μετέτρεψε το μεταναστευτικό ως το κεντρικό ζήτημα της εκστρατείας και το BBC σημειώνει ότι το ζήτημα αυτό σχετίζεται με ζητήματα εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητας που εξυπηρετούσαν απόλυτα τους υποστηρικτές του Brexit.
  • Οι πολίτες σταμάτησαν να ακούν τον πρωθυπουργό. Με το να θέσει εαυτόν επικεφαλής της παράταξης του Bremain και να θέσει ζήτημα εμπιστοσύνης, έθεσε σε κίνδυνο το πολιτικό του μέλλον. Με τους Συντηρητικούς να είναι διχασμένοι και χωρίς να έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει τους Εργατικούς, ο Κάμερον δεν κατάφερε να πείσει αρκετούς αναποφάσιστους, τονίζει το BBC.
  • Οι Εργατικοί δεν κατάφεραν να πείσουν την εκλογική τους βάση. Για την παραμονή στην ΕΕ ήταν απαραίτητη η ψήφος των Εργατικών. Το BBC σημειώνει ότι το κόμμα έκρινε λάθος το κλίμα που επικρατούσε στην εκλογική του βάση και όταν το κατάλαβε, δεν κατάφερε να κάνει και πολλά για να αλλάξει το κλίμα.
  • Τα μεγάλα ονόματα του Brexit. Αρκετοί υπουργοί στήριξαν το Brexit, αλλά ήταν η στήριξη των Μπόρις Τζόνσον και Μάικλ Γκόουβ που «εκτόξευσαν» την καμπάνια του «Φεύγουμε».
  • Κινητοποιήθηκαν οι ηλικιωμένοι ψηφοφόροι. Αν και τα επίσημα στοιχεία δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί, το BBC εκτιμά ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων θα είναι άνω των 65 ετών και ότι αυτοί έκριναν την ψήφο σε νότια, νοτιο-ανατολική Αγγλία, στα Μίντλαντς και στα βορειο-ανατολικά της χώρας.
  • «Η Ευρώπη έμοιαζε πάντα ξένη». Το BBC σημειώνει ότι η σχέση Λονδίνου - Βρυξελλών δεν ήταν απλή. Τονίζει ότι από το 1975 οπότε η συμμετοχή της Βρετανίας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα τέθηκε προς ψήφιση -και επικράτησε οριακά-, πολλοί ήταν αυτοί που άλλαξαν γνώμη με την αμφιβολία να μετατρέπεται σε εχθρότητα.