Οι δυνάμεις της Συρίας άνοιξαν πυρ σήμερα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές στη Μπανιάς προκαλώντας έναν αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής αριθμό "θυμάτων", όπως δήλωσε ένας ακτιβιστής, ο οποίος πρόσθεσε ότι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας. "Σημειώθηκαν σφοδροί πυροβολισμοί για να διαλύσουν δύο διαδηλώσεις στη Μπανιάς και υπάρχουν θύματα" ανάμεσα στους διαδηλωτές, δήλωσε ο πρόεδρος του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντελραχμάν.

"Οι δυνάμεις ασφαλείας κυνήγησαν τους διαδηλωτές", πρόσθεσε. "Φώναζαν στους κατοίκους να μην βγαίνουν στα μπαλκόνια".

Σύμφωνα με τον Αμπντελραχμάν διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε πολλές άλλες πόλεις, όπως στη Χομς στην επαρχία Ντεράα και στην Τζάμπλεχ στα δυτικά.

Οι διαδηλωτές "φώναζαν συνθήματα εναντίον του καθεστώτος και δήλωναν την αλληλεγγύη τους στις πόλεις που πολιορκούνται" από τον στρατό, επεσήμανε ο Αμπντελραχμάν.

Εξάλλου η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα "ότι τίθεται υπέρ της διεύρυνσης των ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον οικονομικών οργανισμών της Συρίας", ένα σχέδιο που εξετάζεται από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με αυτούς τους οργανισμούς απάντησε ότι το σχέδιο των Βρυξελλών αναφέρεται σε "εταιρείες, τράπεζες", αλλά και στην πιθανότητα να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον και άλλων Σύρων.

Διπλωματικές πηγές από την ΕΕ είχαν επισημάνει χθες Πέμπτη ότι πρόκειται για μία "νέα διαβάθμιση" μετά την επιβολή δύο πρώτων γύρων κυρώσεων που είχαν στόχο αρχικά τους επικεφαλής του καθεστώτος και στη συνέχεια τον ίδιο τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ πρώτα θα συμφωνήσουν για τα πρόσωπα εναντίον των οποίων θα επιβληθούν κυρώσεις και οι εταιρείες που ελέγχουν "θα ακολουθήσουν", όπως διευκρίνισε ένας ευρωπαίος διπλωμάτης.
TAGS