current views are: 8

24 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση15:18

Η επόμενη μέρα μετά το Brexit: Σκληρή απάντηση από την ΕΕ – Πολιτικοί κλυδωνισμοί στη Βρετανία

Μέσα σε μία νύχτα η Ευρώπη δεν είναι όπως την ξέρουμε. Οι βρετανοί ψηφοφόροι ψήφισαν στο δημοψήφισμα υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι συνέπειες ήδη άρχισαν να γίνονται ορατές, με τους πολιτικούς κλυδωνισμούς τόσο στο νησί όσο και τη γηραιά Ήπειρο να είναι μεγάλοί.

Δημοσίευση 15:18’

Μέσα σε μία νύχτα η Ευρώπη δεν είναι όπως την ξέρουμε. Οι βρετανοί ψηφοφόροι ψήφισαν στο δημοψήφισμα υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι συνέπειες ήδη άρχισαν να γίνονται ορατές, με τους πολιτικούς κλυδωνισμούς τόσο στο νησί όσο και τη γηραιά Ήπειρο να είναι μεγάλοί.

Μέσα σε μία νύχτα η Ευρώπη δεν είναι όπως την ξέρουμε. Οι βρετανοί ψηφοφόροι ψήφισαν στο δημοψήφισμα υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι συνέπειες ήδη άρχισαν να γίνονται ορατές, με τους πολιτικούς κλυδωνισμούς τόσο στο νησί όσο και τη γηραιά Ήπειρο να είναι μεγάλοί.

Η απάντηση της ΕΕ

Η ΕΕ όπως αναμενόταν υποδέχτηκε το αποτέλεσμα με ιδιαίτερη παγωμάρα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε σε Σύνοδο των 27 κρατών – μελών πριν την τακτική Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης ώστε να καθοριστεί μία κοινή γραμμή και να συζητηθούν οι τρόποι αντιμετώπισης της Βρετανίας.

Ταυτόχρονα, τη Δευτέρα στο Βερολίνο, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και του πρωθυπουργού της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι

Αύριο στο Βερολίνο θα πραγματοποιηθεί αύριο σύσκεψη των έξι ιδρυτικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγερ θα υποδεχθεί το Σάββατο 25 Ιουνίου τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας, του Βελγίου και του Λουξερμβούργου για συνομιλίες και ανταλλαγή απόψεων για την ευρωπαϊκή πολιτική», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Γερμανία ειδικότερα, σύμφωνα με τη Handelsblatt ενεργοποιεί ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα μετά το Brexit.

Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ είχε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ. Το σχέδιο συνοψίζεται σε οκτώ σελίδες υπό τον τίτλο ‘Γερμανική στρατηγική αναφορικά με το Brexit’ και αναφέρεται στο πώς θα ενεργήσει η γερμανική κυβέρνηση και τι στάση θα κρατήσει, κατά τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα με το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που βγήκε από το συρτάρι…

Στο συγκεκριμένο έγγραφο γίνεται λόγος για «εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις εξόδου» σε συντονισμό με την ΕΕ, ωστόσο, όπως σημειώνει η εφημερίδα πρόκειται για «ένα δύσκολο διαζύγιο» για το οποίο φυσικά «υπάρχει το χρονικό περιθώριο των δύο ετών που προβλέπεται από το άρθρο 50 της συνθήκης της ΕΕ».

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ελπίζει να ξεπεραστεί η περίοδος αυτή των διαπραγματεύσεων με ομαλό τρόπο» ενώ επικαλούμενη το σχετικό έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, γράφει ότι στη συνέχεια «πρέπει να επιτευχθεί ένα καθεστώς σύνδεσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο θα αποτελεί μία ‘συνδεδεμένη χώρα – εταίρο’», προσθέτει η Handelsblatt.

Σκληρή απάντηση

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, οι πρόεδροι των τριών θεσμών της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, και της ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, με μία σκληρή δήλωση ζήτησαν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την απόσχιση της Βρετανίας από την ΕΕ. 

Στην κοινή τους δήλωση, οι τέσσερις θεσμικοί αρχηγοί της ΕΕ ξεκαθαρίζουν πως τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ «θα σταθούμε δυνατοί και θα στηρίξουμε τις βασικές αρχές της ΕΕ για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας των πολιτών της. Η Ενωση των 27 κρατών-μελών θα συνεχίσει».

«Η Ένωση είναι το πλαίσιο του κοινού μας πολιτικούς μέλλοντος. Είμαστε δεμένοι από την ιστορία, τη γεωγραφία και το κοινό συμφέρον και θα αναπτύξουμε τη συνεργασία σε αυτή τη βάση. Από κοινού θα αντιμετωπίσουμε την κοινή πρόκληση να παράξουμε ανάπτυξη, να αυξήσουμε την ευημερία και να εξασφαλίσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για τους πολίτες μας. Οι θεσμοί θα παίξουν τον πλήρη ρόλο τους σε αυτή την προσπάθεια», υπογραμμίζουν και προσθέτουν:

Περιμένουμε τώρα η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να εφαρμόσει αυτή την απόφαση του Βρετανικού λαού το συντομότερο δυνατό, όσο επώδυνη και αν είναι αυτή η διαδικασία. Οποιαδήποτε καθυστέρηση θα παρατείνει άνευ λόγου την αβεβαιότητα.

Έχουμε κανόνες να το αντιμετωπίσουμε με οργανωμένο τρόπο. Το άρθρο 50 της Συνθήκης θέτει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί αν ένα κράτος μέλος αποφασίσει να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις γρήγορα με το Ηνωμένο Βασίλειο αναφορικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις της εξόδου του από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι να τελειώσει η διαδικασία το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή. Σύμφωνα με τις Συνθήκες που έχει επικυρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο, οι νόμοι της ΕΕ εξακολουθούν να ισχύουν πλήρως και στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι να μην είναι πλέον μέλος.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα τομή για την Ευρώπη και σημείωσε πως η ΕΕ είναι εγγυητής της ειρήνης και της ευημερίας». 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επεσήμανε πως «η Ευρώπη είναι μια μεγάλη ιδέα και όχι μια μεγάλη αγορά». «Θα πρέπει να αποφασίσουμε γρήγορα. Το κάθε κράτος θα πρέπει να βρει τη δική του δεξιότητα. Η Ευρώπη για να προχωρήσει προς τα εμπρός δεν μπορεί να κινείται όπως στο παρελθόν» σημείωσε. 

Κλυδωνισμοί στη Βρετανία

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήδη προκαλεί κλυδωνισμούς εντός της Βρετανίας. Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον που ήταν και ο επικεφαλής της εκστρατείας του Remain ανακοίνωσε την παραίτησή του, την οποία θα καταθέσει εντός τριών μηνών.

Από την άλλη, στο Εργατικό Κόμμα, δύο μέλη κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά του Τζέρεμι Κόρμπιν καταγγέλλοντας τους χειρισμούς του στο δημοψήφισμα.

Άρχισαν τα όργανα

Την ίδια ώρα, το αποτέλεσμα άνοιξε την όρεξη στους… απανταχού ακροδεξιούς της ΕΕ που ζητούν τη διενέργεια παρόμοιων δημοψηφισμάτων. Πρώτη άνοιξε τον χορό η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία Μαρίν Λε Πεν, ενώ αντίστοιχες δηλώσεις έκανε ο ακροδεξιός πρόεδρος του ολλανδικού Κόμματος για την Ελευθερία Γκέερτ Βίλντερς.

Αντίστοιχα, ο γραμματέας της ιταλικής Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι ανακοίνωσε ότι θα συλλέξει υπογραφές για να προκηρυχθεί δημοψήφισμα στο οποίο οι πολίτες να μπορέσουν να εκφραστούν σχετικά με την διατήρηση σε ισχύ των συνθηκών που διέπουν την σχέση της Ιταλίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.


σχετικα αρθρα