Να συμφωνηθεί μια «νέα ευρωπαϊκή συνθήκη» που θα προβλέπει μεταξύ άλλων την ενίσχυση των ελέγχων στα ευρωπαϊκά σύνορα και τη διακοπή της διαδικασίας διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, με αφορμή το Brexit, και τόνισε ότι η Ευρώπη –των 27 πλέον– «δεν μπορεί πια να λειτουργεί μ' αυτόν τον τρόπο».

«Ο βρετανικός λαός έκανε την επιλογή του» και «η σαφήνεια επιτάσσει να πω ότι αυτό το συναίσθημα της απόρριψης το μοιράζονται πολλοί Γάλλοι και πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου, δεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικανών.

«Αυτό που είπε ο βρετανικός λαός θα μπορούσαν να το πουν και άλλοι λαοί της Ευρώπης. Δεν γίνεται, δεν πρέπει να το αγνοήσουμε», υπογράμμισε.

Σημείωσε πάντως ότι «η Ευρώπη μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τους Βρετανούς και άλλωστε έχουμε χρόνο για να ξανασκεφθούμε τη σχέση μας με τους γείτονές μας»  αλλά επέμεινε ότι από την άλλη η Ευρώπη –των 27 πλέον– δεν μπορεί πια να λειτουργεί μ' αυτόν τον τρόπο».

Για τον λόγο αυτό, ο Σαρκοζί ζητά «μια σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να λάβει την απόφαση για τη σύνταξη μιας νέας συνθήκης που θα δείχνει στους λαούς της ηπείρου μας ότι η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να ξαναπάρει τη μοίρα της στα χέρια της».

Τέλος ο γάλλος πρώην πρόεδρος υπουστηρίζει ότι «η διαδικασία διεύρυνσης της Ευρώπης θα πρέπει σαφώς να σταματήσει μέχρι νεωτέρας (...)», και τονίζει ότι «η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρώπη».