current views are: 8

24 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση18:08

Σκληρό μήνυμα Σουλτς: Θέλουμε αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ το συντομότερο δυνατό

Η ΕΕ θέλει να δει την έξοδο της Βρετανίας να ολοκληρώνεται το συντομότερο δυνατό, επεσήμανε ο πρόεδρος της ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας στον Guardian.

Δημοσίευση 18:08’

Η ΕΕ θέλει να δει την έξοδο της Βρετανίας να ολοκληρώνεται το συντομότερο δυνατό, επεσήμανε ο πρόεδρος της ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας στον Guardian.

Η ΕΕ θέλει να δει την έξοδο της Βρετανίας να ολοκληρώνεται το συντομότερο δυνατό, επεσήμανε ο πρόεδρος της ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας στον Guardian.

Όπως είπε, η ΕΕ μελετά εάν είναι εφικτό να επιταχύνει την ενεργοποίηση του σχετικού Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

Με τη δήλωσή του, ο Σουλτς άφησε να εννοηθεί ότι η επιθυμία του βρετανού πρωθυπουργού Κάμερον να μεταθέσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων έως τη διαδοχή του, που θα γίνει μέχρι τον Οκτώβριο, δεν είναι αρεστή στις Βρυξέλλες.

«Έχω αμφιβολίες για το αν [η απόφαση] βρίσκεται μόνο στα χέρια της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τη μονομερή δήλωση [του κ. Κάμερον] ότι θέλουν να περιμένουν έως τον Οκτώβριο, όμως αυτό δεν πρέπει να είναι η τελευταία κουβέντα», είπε ο κ. Σουλτς.

Τόνισε πως η αβεβαιότητα είναι το «αντίθετο» από αυτό που χρειάζεται η ΕΕ μετά την επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα, προσθέτοντας αιχμηρά ότι είναι δύσκολο για την Ευρώπη να δεχτεί ότι «ολόκληρη η ήπειρος γίνεται όμηρος εξαιτίας ενός εσωτερικού καυγά στο Συντηρητικό Κόμμα».

Το μήνυμα Σουλτς, που απηχεί το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν νωρίτερα οι τέσσερις θεσμικοί ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ουσιαστικά απευθύνεται σε ολόκληρο το βρετανικό πολιτικό στερέωμα και φανερώνει τη βούληση των Βρυξελλών να κλείσουν άμεσα το «διαζύγιο» με το Λονδίνο.

Υπενθυμίζεται πως αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, οι πρόεδροι των τριών θεσμών της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, και της ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, με μία σκληρή δήλωση ζήτησαν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την απόσχιση της Βρετανίας από την ΕΕ. 

Στην κοινή τους δήλωση, οι τέσσερις θεσμικοί αρχηγοί της ΕΕ ξεκαθαρίζουν πως τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ «θα σταθούμε δυνατοί και θα στηρίξουμε τις βασικές αρχές της ΕΕ για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας των πολιτών της. Η Ενωση των 27 κρατών-μελών θα συνεχίσει».

«Η Ένωση είναι το πλαίσιο του κοινού μας πολιτικούς μέλλοντος. Είμαστε δεμένοι από την ιστορία, τη γεωγραφία και το κοινό συμφέρον και θα αναπτύξουμε τη συνεργασία σε αυτή τη βάση. Από κοινού θα αντιμετωπίσουμε την κοινή πρόκληση να παράξουμε ανάπτυξη, να αυξήσουμε την ευημερία και να εξασφαλίσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για τους πολίτες μας. Οι θεσμοί θα παίξουν τον πλήρη ρόλο τους σε αυτή την προσπάθεια», υπογραμμίζουν και προσθέτουν:

Περιμένουμε τώρα η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να εφαρμόσει αυτή την απόφαση του Βρετανικού λαού το συντομότερο δυνατό, όσο επώδυνη και αν είναι αυτή η διαδικασία. Οποιαδήποτε καθυστέρηση θα παρατείνει άνευ λόγου την αβεβαιότητα.

Έχουμε κανόνες να το αντιμετωπίσουμε με οργανωμένο τρόπο. Το άρθρο 50 της Συνθήκης θέτει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί αν ένα κράτος μέλος αποφασίσει να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις γρήγορα με το Ηνωμένο Βασίλειο αναφορικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις της εξόδου του από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι να τελειώσει η διαδικασία το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή. Σύμφωνα με τις Συνθήκες που έχει επικυρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο, οι νόμοι της ΕΕ εξακολουθούν να ισχύουν πλήρως και στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι να μην είναι πλέον μέλος.

Υπενθυμίζεται πως σε δηλώσεις του ο Ντέιβιντ Κάμερον αφού ανακοίνωσε την παραίτησή του τον προσεχή Οκτώβριο, διαμήνυσε πως «ο νέος πρωθυπουργός θα αποφασίσει για το πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ». 

Η απάντηση της ΕΕ

Η ΕΕ όπως αναμενόταν υποδέχτηκε το αποτέλεσμα με ιδιαίτερη παγωμάρα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε σε Σύνοδο των 27 κρατών – μελών πριν την τακτική Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης ώστε να καθοριστεί μία κοινή γραμμή και να συζητηθούν οι τρόποι αντιμετώπισης της Βρετανίας.

Ταυτόχρονα, τη Δευτέρα στο Βερολίνο, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και του πρωθυπουργού της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι

Αύριο στο Βερολίνο θα πραγματοποιηθεί αύριο σύσκεψη των έξι ιδρυτικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγερ θα υποδεχθεί το Σάββατο 25 Ιουνίου τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας, του Βελγίου και του Λουξερμβούργου για συνομιλίες και ανταλλαγή απόψεων για την ευρωπαϊκή πολιτική», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Γερμανία ειδικότερα, σύμφωνα με τη Handelsblatt ενεργοποιεί ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα μετά το Brexit.

Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ είχε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο της εξόδου τηςΜεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ. Το σχέδιο συνοψίζεται σε οκτώ σελίδες υπό τον τίτλο ‘Γερμανική στρατηγική αναφορικά με το Brexit’ και αναφέρεται στο πώς θα ενεργήσει η γερμανική κυβέρνηση και τι στάση θα κρατήσει, κατά τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα με το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που βγήκε από το συρτάρι…

Στο συγκεκριμένο έγγραφο γίνεται λόγος για «εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις εξόδου» σε συντονισμό με την ΕΕ, ωστόσο, όπως σημειώνει η εφημερίδα πρόκειται για «ένα δύσκολο διαζύγιο» για το οποίο φυσικά «υπάρχει το χρονικό περιθώριο των δύο ετών που προβλέπεται από το άρθρο 50 της συνθήκης της ΕΕ».

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ελπίζει να ξεπεραστεί η περίοδος αυτή των διαπραγματεύσεων με ομαλό τρόπο» ενώ επικαλούμενη το σχετικό έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, γράφει ότι στη συνέχεια «πρέπει να επιτευχθεί ένα καθεστώς σύνδεσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο θα αποτελεί μία ‘συνδεδεμένη χώρα – εταίρο’», προσθέτει η Handelsblatt.


σχετικα αρθρα