Να ξεκινήσουν άμεσα ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ ζητούν οι Βρυξέλλες, μετά την αρχική παγωμάρα για το Brexit.

«Οι Βρετανοί αποφάσισαν χθες ότι επιθυμούν να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επομένως δεν έχει κανένα νόημα να περιμένουμε έως τον Οκτώβριο προκειμένου να ξεκινήσουμε τις προσπάθειες να διαπραγματευτούμε τους όρους της εξόδου τους» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

«Θα ήθελα να ξεκινήσουμε αμέσως» τόνισε ο επικεφαλής της Κομισιόν και πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα ακολουθήσει μια «λογική προσέγγιση» στις διαπραγματεύσεις σχετικά με το Brexit.

«Δεν πρόκειται για ένα φιλικό διαζύγιο, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν επρόκειτο ακριβώς και για μια σφοδρή ερωτική σχέση» σημείωσε άλλωστε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν νωρίτερα και οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στον Guardian. Όπως είπε, η ΕΕ μελετά εάν είναι εφικτό να επιταχύνει την ενεργοποίηση του σχετικού Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τους η επιθυμία του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να μεταθέσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων έως τη διαδοχή του, που θα γίνει μέχρι τον Οκτώβριο, δεν είναι αρεστή στις Βρυξέλλες.

«Έχω αμφιβολίες για το αν [η απόφαση] βρίσκεται μόνο στα χέρια της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τη μονομερή δήλωση [του κ. Κάμερον] ότι θέλουν να περιμένουν έως τον Οκτώβριο, όμως αυτό δεν πρέπει να είναι η τελευταία κουβέντα», είπε ο κ. Σουλτς.

Τόνισε πως η αβεβαιότητα είναι το «αντίθετο» από αυτό που χρειάζεται η ΕΕ μετά την επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα, προσθέτοντας αιχμηρά ότι είναι δύσκολο για την Ευρώπη να δεχτεί ότι «ολόκληρη η ήπειρος γίνεται όμηρος εξαιτίας ενός εσωτερικού καυγά στο Συντηρητικό Κόμμα».

Το μήνυμα Σουλτς, που απηχεί το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν νωρίτερα οι τέσσερις θεσμικοί ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ουσιαστικά απευθύνεται σε ολόκληρο το βρετανικό πολιτικό στερέωμα και φανερώνει τη βούληση των Βρυξελλών να κλείσουν άμεσα το «διαζύγιο» με το Λονδίνο.

Υπενθυμίζεται πως αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, οι πρόεδροι των τριών θεσμών της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, και της ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, με μία σκληρή δήλωση ζήτησαν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την απόσχιση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Στην κοινή τους δήλωση, οι τέσσερις θεσμικοί αρχηγοί της ΕΕ ξεκαθαρίζουν πως τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ «θα σταθούμε δυνατοί και θα στηρίξουμε τις βασικές αρχές της ΕΕ για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας των πολιτών της. Η Ένωση των 27 κρατών-μελών θα συνεχίσει».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε σε Σύνοδο των 27 κρατών – μελών πριν την τακτική Σύνοδο Κορυφής ώστε να καθοριστεί μία κοινή γραμμή και να συζητηθούν οι τρόποι αντιμετώπισης της Βρετανίας.

Ταυτόχρονα, τη Δευτέρα στο Βερολίνο, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και του πρωθυπουργού της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

Αύριο στο Βερολίνο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των έξι ιδρυτικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγερ θα υποδεχθεί το Σάββατο 25 Ιουνίου τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας, του Βελγίου και του Λουξερμβούργου για συνομιλίες και ανταλλαγή απόψεων για την ευρωπαϊκή πολιτική», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.