Το έκτακτο Συνέδριο των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών- που ηγούνται του αυστριακού κυβερνητικού συνασπισμού με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα - θα εκλέξει σήμερα στη Βιέννη και επίσημα σε νέο αρχηγό τους, τον 50χρονο Κρίστιαν Κερν, ο οποίος στις 17 Μαΐου είχε ορκιστεί νέος ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας.

Ο Κρίστιαν Κερν, μέχρι πρόσφατα γενικός διευθυντής των δημόσιων Αυστριακών Ομοσπονδιακών Σιδηροδρόμων, διαδέχεται ως επικεφαλής τόσο της κυβέρνησης συνασπισμού όσο και στην αρχηγία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, τον Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος, έπειτα από θητεία σχεδόν οκτώ χρόνων, είχε παραιτηθεί αιφνιδιαστικά από τα δύο αυτά αξιώματα μία εβδομάδα νωρίτερα.

Ο Κρίστιαν Κερν είναι ο 13ος καγκελάριος στην μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας και ο ένατος στη σειρά αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών μετά το 1945.

Ο νέος Αυστριακός καγκελάριος και νέος αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1966 στη Βιέννη, ως γιος ενός ηλεκτρολόγου και μίας γραμματέα, μεγαλώνοντας σε λαϊκή συνοικία της αυστριακής πρωτεύουσας, όπου σπούδασε δημοσιολογία, ενώ ως φοιτητής δραστηριοποιήθηκε στη Νεολαία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Σε ηλικία 25 ετών διετέλεσε βοηθός του τότε υφυπουργού Καγκελαρίας των Σοσιαλδημοκρατών Πέτερ Κοστέλκα και αργότερα διευθυντής του γραφείου του ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου στην αυστριακή Βουλή.

Έχοντας από το 1997 διευθυντική θέση στον Ομιλο των Αυστριακών Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού, ο Κρίστιαν Κερν ανέλαβε από το 2010 γενικός διευθυντής των δημόσιων Ομοσπονδιακών Σιδηροδρόμων, θέση που κατείχε μέχρι πρόσφατα.

Ο Κρίστιαν Κερν είχε κρατήσει ιδιαίτερα θετική στάση στο προσφυγικό ζήτημα τους κρίσιμους μήνες του περασμένου χρόνου, όταν πάνω από 800.000 πρόσφυγες διήλθαν από την Αυστρία.

Έχοντας ο ίδιος παραμερίσει κάθε γραφειοκρατία, παραχώρησε εκατοντάδες δρομολόγια των Αυστριακών Σιδηροδρόμων για τη μεταφορά τους από τα αυστροουγγρικά σύνορα προς τη Γερμανία, αλλά και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς στη Βιέννη και στο Σάλτσμπουργκ ως προσωρινούς καταυλισμούς.

Η αιφνιδιαστική παραίτηση του Βέρνερ Φάιμαν στις 9 Μαΐου, οφείλεται προφανώς στην κριτική που του ασκείτο εδώ και καιρό από μερίδα του κόμματος για ενδοτικότητά του απέναντι στην επιμονή σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές του κυβερνητικού εταίρου του, αλλά και για στροφή του, "180 μοιρών", στο προσφυγικό ζήτημα.

Ο ίδιος επικρινόταν ότι υιοθέτησε τη ρητορική και εφάρμοσε πολιτική στο Προσφυγικό, που εκπροσωπεί το αντιπολιτευόμενο ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πλέον πολιτική δύναμη στην Αυστρία, με ποσοστό πάνω από 30%.

Ο υποψήφιος των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ, ήταν αναπάντεχα ο νικητής του πρώτου γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου, με το πρωτοφανές ποσοστό 35,1% - ενώ στο δεύτερο γύρο τους στις 22 Μαίου, ηττήθηκε οριακά με ποσοστό 49,7%, έναντι 50,3% του αντιπάλου του και μελλοντικού ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, που ήταν υποψήφιος των Πράσινων.