Ο Bέλγος διπλωμάτης Ντιντιέ Ζέους, έμπειρος Ευρωπαίος αξιωματούχος, ορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση επικεφαλής της «Task Force Brexit», αρμόδιας ομάδας για να διαπραγματευτεί τη διαδικασία εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε., έγινε γνωστό από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο 50χρονος διπλωμάτης, ο οποίος ήταν μέχρι σήμερα διευθυντής των τομέων Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα οργανώσει τη διαδικασία της αποχώρησης της Μ. Βρετανίας σύμφωνα με το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, μετέδωσε το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο VRT.

Έχει επίσης διατελέσει εκπρόσωπος του φιλελεύθερου πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου και νυν ευρωβουλευτή Γκι Φερχόφσταντ, καθώς και προσωπάρχης του γραφείου του πρώτου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του συμπατριώτη του, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι υπάρχει μια 'ομάδα εργασίας' που θα ασχοληθεί με όλες τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο αριθμεί ακόμη 28 κράτη - μέλη, Ντόναλντ Τουσκ, προσθέτοντας ότι ο Βέλγος αξιωματούχος ασχολείται τώρα με τις προπαρασκευαστικές εργασίες για τις διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν.

Η Μ. Βρετανία ψήφισε την Πέμπτη υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε., σε ένα δημοψήφισμα που δεν είχε δεσμευτικό χαρακτήρα.

Η βρετανική κυβέρνηση πρέπει τώρα να επικαλεστεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, δηλαδή τη ρήτρα της εθελοντικής και μονομερούς αποχώρησης από την ΕΕ, η οποία δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ.