«Έπαιξε με τη φωτιά και κάηκε», καταλογίζουν πολλοί στον Ντέιβιντ Κάμερον, τον οποίο κατηγορούν πως εφηύρε το δημοψήφισμα για να ξεγλιστρήσει και τελικά κατάφερε το τελειωτικό χτύπημα για το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Οδήγησε τη χώρα εκτός της ΕΕ και ένα βήμα πριν από την πλήρη διάσπασή της. Η ιδέα ωστόσο υπήρχε πολλά χρόνια τώρα στη Βρετανία. Ο ευρωσκεπτικισμός στη χώρα άνθισε σχεδόν ταυτόχρονα με την ένταξή της στην ΕΟΚ το 1973. 

Σχεδόν από την πρώτη στιγμή οι εργατικοί δεν επιθυμούσαν την παραμονή στην Ένωση ενώ μεγάλη μερίδα των συντηρητικών δεν αισθανόταν άνετα με αυτόν τον «γάμο». 

Με την εκλογή του στο κόμμα ο Ντέινιντ Κάμερον ήθελε να στρέψει το κόμμα του μακριά από τον ευρωσκεπτικισμό, κάτι όμως για το οποίο βρήκε εμπόδια με την εγκατάστασή του στη Ντάουνινγκ Στριτ, όταν έπρεπε να παλέψει με την άνοδο του λαϊκισμού και το UKIP αλλά και το θέμα της μετανάστευσης. 
Τα προβλήματα για τον Κάμερον άρχισαν να γίνονται ιδιαίτερα ορατά από τον Οκτώβριο του 2011, όταν 81 βουλευτές από το κόμμα του ζήτησαν δημοψήφισμα.

Ο βρετανός πρωθυπουργός τελικά υπαναχώρησε και στις 22 Ιανουαρίου 2013 -δήλωσε πως σε περίπτωση που το Συντηρητικό κόμμα νικήσει τις επικείμενες εκλογές θα επαναδιαπραγματευτούν τη σχέση μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. Σημείωσε ότι ο λαός θα είναι αυτός που θα αποφασίσει εάν η χώρα θα παραμείνει μέλος της Ένωσης υπό τους νέους συμφωνημένους όρους ή αν θα αποχωρήσει.

Στις 27 Μαΐου 2015και μετά  τη νίκη των Συντηρητικών, η Βασίλισσα Ελισάβετ ανακοίνωσε το προτεινόμενο νομοσχέδιο του δημοψηφίσματος, μία κίνηση απαραίτητη για τη διεξαγωγή του.

Τον Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής κατά τη διάρκεια της οποίας οι αρχηγοί των κρατών-μελών της Ε.Ε. συζήτησαν ανοιχτά για τα αιτήματα της Βρετανίας, τα οποία παρουσίασε λεπτομερώς ο Πρωθυπουργός της χώρας.

Στις 3 Φεβρουαρίου 2016 ο Ντέιβιντ Κάμερον παρουσίασε τη διαπραγμάτευσή του με την Ε.Ε. στη Βουλή των Κοινοτήτων και στις 18 του ίδιου μήνα και έπειτα από διαπραγματεύσεις με τους αρχηγούς της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, τα 27 κράτη-μέλη συμφώνησαν να υπογράψουν πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του Κάμερον.

Ήταν τότε που ο Ντέιβιντ Κάμερον υποσχέθηκαν να κρατήσει με νύχια και με δόντια τη Βρετανία στην Ε.Ε. Στις 20 Φεβρουαρίου 2016 ανακοινώνεται η 23η Ιουνίου ως ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Έπειτα από 4 μήνες σκληρής αντιπαράθεσης και μια δολοφονία αυτή της Τζο Κοξ, βουλευτή των εργατικών η Βρετανία, αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να αποχωρήσει από την Ε.Ε. Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε για τη χώρα με συνέπειες που μόνο ο ιστορικός του μέλλοντος μπορεί να καταγράψει.