Αμήχανο φαίνεται να παρακολουθεί το Βερολίνο τις εξελίξεις στον απόηχο του Brexit, καθώς οι δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων φαίνεται να μην έχουν μία ενιαία γραμμή στο θέμα της ταχύτητας ενεργοποίησης των διαδικασιών για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Μάλιστα, η καγκελαρία έφτασε στο σημείο να καλέσει τους Βρετανούς να ξανασκεφτούν την απόφασή τους.

Χτες οι υπουργοί Εξωτερικών των ιδρυτικών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά την χθεσινή συνάντησή τους στο Βερολίνο, ζήτησαν η Βρετανία να υποβάλει σύντομα το αίτημα για την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ προειδοποίησαν και για τα όποια «παιχνίδια με τον χρόνο». Μία θέση που απηχούσε τις σκληρές τοποθετήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών, και κυρίως του προέδρου της ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» την παραμονή του Βρετανού Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ως τον Οκτώβριο.

Ωστόσο η Άνγκελα Μέρκελ διατύπωσε μία πολύ πιο επιφυλακτική προσέγγιση στο ζήτημα, καλώντας σε νηφάλιες διαπραγματεύσεις και τασσόμενη υπέρ μιας διαδικασίας που δεν θα κρατήσει μια «αιωνιότητα», αλλά δεν θα διεξαχθεί και σε πολύ σύντομο χρονοδιάγραμμα. «Δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε υπερβολικά άσχημα τους Βρετανούς. Το θέμα δεν είναι ο εκφοβισμός και δεν υπάρχει λόγος να είμαστε ιδιαίτερα σκληροί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε σημερινή του συνέντευξη στην Γερμανική Ραδιοφωνία, ο Επιτελάρχης της Πέτερ Αλτμάιερ ζήτησε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Τρίτης να δοθεί μήνυμα «νηφαλιότητας και ορθολογισμού», επισημαίνοντας ότι αυτό θα συνεισέφερε πάρα πολύ ώστε «να καθησυχάσουμε τις αγορές και να σκεφτούμε σε βάθος τα επόμενα βήματα», ενώ ταυτόχρονα προειδοποίησε την βρετανική πλευρά να μην επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί το δημοψήφισμα προκειμένου να εξασφαλίσει καλύτερη συμφωνία με την Ε.Ε. Σε απόσπασμα ωστόσο συνέντευξής του, που θα δημοσιευθεί αύριο από τις εφημερίδες του Δικτύου RND, ο κ. Αλτμάιερ δήλωσε ότι «το πολιτικό σύστημα στην Βρετανία πρέπει να έχει τη δυνατότητα σκεφτεί ακόμη μια φορά τις συνέπειες μιας εξόδου», προκαλώντας ακόμη και την ερμηνεία ότι καλούσε το Λονδίνο να αναθεωρήσει την απόφαση για Brexit. Λίγο αργότερα, με δήλωσή του στο Πρακτορείο Reuters, διευκρίνισε πάντως ότι δεν εννοούσε ότι πρέπει να επανεξεταστεί η ίδια η απόφαση για Brexit.

Μιλώντας στην Γερμανική Ραδιοφωνία, ο κ. Αλτμάιερ δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να σεβαστούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αν και για πολλούς ήταν δυσάρεστο. «Υπάρχει για πρώτη φορά ένας μηχανισμός για το πώς μια έξοδος θα πραγματοποιείται συντεταγμένα, διότι δεν αφορά μόνο τη χώρα που φεύγει, αλλά και όλες τις άλλες χώρες που συνεχίζουν να ανήκουν στην Ε.Ε.. Αυτός ο μηχανισμός προβλέπει ότι πρώτα πρέπει η συγκεκριμένη χώρα να υποβάλει μια αίτηση. Θεωρούμε ότι αυτό το θέμα του πότε και πώς θα υποβληθεί αυτό το αίτημα θα συζητηθεί στη Μεγάλη Βρετανία. Βάσει των δηλώσεων του βρετανού πρωθυπουργού και του πρώην Δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, πρέπει να υποθέσουμε ότι αυτό το αίτημα δεν θα υποβληθεί εσπευσμένα», δήλωσε ο Επιτελάρχης της Καγκελαρίας και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν έχει καμία ένδειξη ότι αυτό θα συμβεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Τρίτης. «Πιστεύω περισσότερο ότι το αίτημα θα υποβληθεί τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες, πιθανόν από μια νέα κυβέρνηση. Αυτό όμως δεν το γνωρίζουμε και δεν θα έπρεπε ως Ευρωπαίοι να το προεξοφλήσουμε. Αυτό το ζήτημα, εάν και πότε ένα κράτος - μέλος που θέλει να φύγει θα υποβάλει τέτοιο αίτημα, πρέπει η κάθε χώρα να το αποφασίσει από μόνη της. Αυτό θα έπρεπε κατά τη δική μου προσωπική άποψη, να το σεβαστούμε. Είμαι πεπεισμένος ότι στο τέλος έτσι θα γίνει», σημείωσε, αλλά προειδοποίησε ότι «τότε όμως θα πρέπει και να είναι σαφές ότι δεν θα υπάρξει για καμία χώρα, μέσα ή έξω από την ΕΕ, ειδική μεταχείριση, αλλά οι διαδικασίες θα εξελιχθούν έτσι όπως περιγράφονται στο άρθρο 50».

Ωστόσο, ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, έσπευσε να διαμηνύσει πως η ΕΕ δεν δεν θα κάνει καμιά νέα πρόταση στη Βρετανία για να την κρατήσει στους κόλπους της.

«Οι Βρετανοί αποφάσισαν τώρα να φύγουν. Δεν θα έχουμε συνομιλίες σχετικά με το τι μπορεί η ΕΕ να συνεχίσει να προσφέρει στους Βρετανούς για να τους κρατήσει στους κόλπους της», δήλωσε ο Γκάμπριελ σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης που δημοσιεύτηκε σήμερα στη γερμανική εφημερίδα.