Εκτενές δημοσίευμα για το πώς αντιμετώπισαν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του βρετανικού δημοψηφίσματος οι ηγέτες των ευρωπαϊκών θεσμών στις Βρυξέλλες φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του το Politico.

Οι αντιδράσεις κατά την ιστοσελίδα υπήρξαν αρκετά διφορούμενες και κυμάνθηκαν από την προσπάθεια να επιδειχθεί ψυχραιμία έως και την οργή και το σοκ.

«Οι ηγέτες που ρίχνουν το βάρος στους "θεσμούς", όπως ο (πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου) Σουλτς και ο (πρόεδρος της Κομισιόν) Γιούνκερ ήταν έξαλλοι με τον Κάμερον επειδή "τους έκανε τέτοια ζημιά"», όπως είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Από την άλλη, οι ρεαλιστές με κύριο εκπρόσωπό τους τον Ντόναλντ Τουσκ υποστήριξαν ότι η συνεχής δόμηση μίας «ολοένα και πιο στενής ένωσης» δεν συμβαδίζει με την πολιτική διάθεση στην Ευρώπη και ότι η ΕΕ πρέπει να κατεβάσει τον πήχη των φιλοδοξιών της. 

Εντύπωση δε προκαλεί η αντίδραση του προέδρου της ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος την ώρα που ο Κάμερον παραδέχτηκε την ήττα του, είχε συνάντηση με τους ηγέτες των πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου.

Ολοι παρακολούθησαν μαζί τις δηλώσεις του Κάμερον. Και ο Σουλτς αναφώνησε: «Ja, bin ich im Wald?» (δηλαδή "Είμαι χαμένος στο δάσος;"), χρησιμοποιώντας μιας Γερμανική έκφραση που δείχνει την δυσπιστία και το σοκ της δυσάρεστης έκπληξης. Και μετά, σύμφωνα με τους παρευρισκόμενους «χτύπησε το κεφάλι του στο τραπέζι.... »