Παρότι έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 3 εκατομμύρια υπογραφές που καλούν στη διενέργεια νέου δημοψηφίσματος στη Βρετανία, τις τελευταίες ώρες αρχίσει να γεννάται η υπόνοια πως ο εν λόγω αριθμός είναι «πειραγμένος».

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον Guardian, 7.000 αφαιρέθηκαν ήδη από την αρμόδια Επιτροπή της βρετανικής Βουλής ως παράτυπες. H αιτιολογία είναι ότι προέρχονται από χώρες του εξωτερικού, γράφει η εφημερίδα, αναφέροντας ως ακραία «παραποίηση» τις υπογραφές από το Βατικανό, που έχει πληθυσμό μόλις 800 κατοίκους, ωστόσο καταχωρήθηκαν 39.000 υπογραφές.

Η Επιτροπή Αναφορών του βρετανικού Κοινοβουλίου, προειδοποιεί ότι «παρακολουθεί  κάθε άλλη ύποπτη δραστηριότητα», επισημαίνοντας ότι συνιστά «νοθεία η προσθήκη υπογραφών που δεν προέρχονται από Βρετανούς πολίτες και κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η έρευνα έδειξε υπογράφοντες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων της Ισλανδίας, των νησιών Κέιμαν και της Τυνησίας, τόνισε η πρόεδρος της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής Helen Jones, προειδοποιώντας ότι τέτοιου είδους παρατυπίες υπονομεύουν τη διαδικασία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Επιτροπή Αναφορών θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα για να αποφασίσει αν πρέπει ή όχι να προγραμματιστεί κοινοβουλευτική συζήτηση σχετικά με το αίτημα για διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.