Τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ και τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, υποδέχεται σήμερα η Γερμανίδα καγγελάριος, Άγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο για την προετοιμασία της αυριανής Συνόδου Κορυφής, που θα προγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Η κατάρτιση ενός σχεδίου όμως δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς και οι τρεις ηγέτες έχουν διαφορετική άποψη για τον μέλλον της Ευρώπης.

Στόχος των τριών ηγετών είναι να διαβεβεώσουν ότι η Ευρώπη δεν βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, αλλα αναμένεται να ενθερύνουν τα 27 μέλη για μια κοινή δράση και ενίσχυση. Μεχρί στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία  ούτε για το χρονικό σημείο που η Βρετανία θα πρέπει να ενεργοποιήσει το άρθρο 50.

Για τις απαιτήσεις των Στάινμαγιερ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μισέλ Σαπέν και άλλων ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι απαιτούν την άμεση αποχώρησει της Βρετανίας από την Ένωση, η Μέρκελ συστήνει υπομονή. Το στρατόπεδο Μέρκελ πιστεύει ότι οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Μεγάλης Βρετανίας ενδέχεται να οδηγήσουν σε αναστροφή του αποτελέσματος.

Σύμφωνα με τον ο Πέτερ Αλτμάγιερ, προϊστάμενο της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας και Ομοσπονδιακός υπουργό Ειδικών Καθηκόντων:

Το Λονδίνο πρέπει να έχει τη δυνατότητα να εξετάσει τις συνέπειες μιας εξόδου.

Σε αντίθεση με τον Ολάντ, η Μέρκελ δεν πιστεύει σε μια κεντρική ομοσπονδιακή Ευρώπη και δεν θεωρεί ότι υπάρχει λόγος για βιασύνη στην αναμόρφωση των δομών του μπλοκ.Αντίθετα ο Γάλλος πρόεδρος επιμένει ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει ριζικά. Η Γαλλία είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει το Brexit να προωθήσει το όραμά της για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής ηγεσίας με τη μορφή ενός υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης και κοινό προϋπολογισμό.

Από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός, είναι ευτυχής που έλαβε πρόσκληση για αυτή την συνάντηση. Ο Ιταλός πρωθυπουργός συχνά διατυπώνει παράπονα που δεν έχει μια θέση στο κεντρικό τραπέζι της Ε.Ε.

«Για πρώτη φορά η Ιταλία προσκαλείται στο «διευθυντήριο», ένδειξη ότι σε τέτοιες στιγμές η Μέρκελ συνειδητοποιεί ότι ο Γάλλο-γερμανικός άξονας δεν είναι αρκετός», έγραφε η εφημερίδα Corriere della Sera.

«Αυτό που έχει σημασία είναι να δώσουμε ένα καθαρό μήνυμα ότι η Ε.Ε. έχει την κατάσταση υπό έλεγχο», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ε.Ε. συνοψίζοντας με εύσχημο τρόπο την ουσία αυτής της συνάντησης.