Τη σημασία του δημοψηφίσματος στη Βρετανία τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και για την υπόλοιπη ευρώπη, τόνισε ο ο Alastair Wilson, επικεφαλής στον τομέα των αξιολογήσεων της Moody's στο CNBC. Η Moody's, διατήρησε το επίπεδο πιστοληπτικής ικανότητας της Βρετανίας σε Aa1την περασμένη Παρασκευή αλλά «γύρισε» το outlook σε αρνητικό.

Ο Wilson δήλωσε ότι:

Το Aa1 παραμένει Aa1, αλλά η αρνητική προοπτική αντανακλά στο γεγονός ότι αυτό είναι κακό για την ανάπτυξη, κακό για το χρέος και κακό για τα θεσμικά όργανα του Ηνωμένου Βασιλείου και την ικανότητά του να παρέχει στην πολιτική. Επίσης, είναι κακό για την Ευρώπη. Δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο κακό είναι, θα το δούμε καθώς πλησιάζουν οι εκλογές.

Το σενάριο που επικρατεί στη  Moody's  είναι να προσπαθήσει η χώρα να πετύχει μια πολύ καλή συμφωνία με την Ε.Ε., η οποία θα συνεχίσει να διατηρεί τις τρέχουσες συμφωνίες ελευθέρων συναλλαγών με το μπλοκ.

«Αν δεν το κάνει, περιμένουμε να δούμε ένα αρκετά σημαντικό βραχυπρόθεσμο οικονομικό σοκ, αλλά αν το κάνει, τότε η ανάπτυξη θα επανέλθει», δήλωσε ο Alastair Wilson στο CNBC.

Ο Wilson προβλέπει ότι η οικονομία στη Βρετανία θα αυξηθεί κατά περίπου 1,5% φέτος και κοντά στο 1% το 2017. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την Goldman Sachs, η οποία προειδοποίησε τη Βρετανία ότι είναι πιθανό να εισέλθει σε ύφεση από τις αρχές του επόμενου έτους.

«Δεν αναμένουμε ύφεση. Αλλά αυτό που θα δούμε, αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι σε θέση να συμφωνήσει το είδος των εμπορικών συμφωνιών που ισχύουν σήμερα εντός της ΕΕ, αναμένουμε μια σταθερή και σημαντικά χαμηλότερη ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα» τπρόσθεσε ο Wilson.