ΔΙΕΘΝΗ

Ραχόι: Μέσα στο μήνα θα έχουμε κυβέρνηση

Δημοσίευση 27 Ιουνίου 2016, 12:55 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2016, 12:59
Ραχόι: Μέσα στο μήνα θα έχουμε κυβέρνηση
Facebook Twitter Whatsapp

Σε καθεστώς σοκ βρίσκονται οι Podemos μετά τα αποτελέσματα των exit polls

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την ελπίδα ότι τα κόμματα θα καταλήξουν σε μια συμφωνία και θα έχουν κυβέρνηση μέσα στο μήνα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, καθώς τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν πως οι Ισπανοί ξυπνούν πάλι στο ίδιο έργο που είχε ξεκινήσει το Δεκέμβριο. 

Ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Cope μετά την ανάδειξη του κόμματός του στην πρώτη θέση στις δεύτερες βουλευτικές εκλογές: 

Πρέπει να προσπαθήσω να εξασφαλίσω μια πλειοψηφία για να κυβερνήσω γιατί χωρίς αυτήν, είναι πολύ δύσκολο, πολύ πολύπλοκο. Πιστεύω πως μέσα σε έναν μήνα μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία για τα βασικά. Θα ήταν ανοησία να χάσουμε χρόνο για πολλούς άλλους μήνες.

Για άλλη μια φορά πάντως τα exit polls και οι δημοσκοπήσεις απέτυχαν να προβλέψουν το αποτέλεσμα της κάλπης, όχι τόσο στο κόμμα που πήρε τη πρώτη θέση, αλλά όσον αφορά το δεύτερο αφού οι Podemos, παρά τη συνεργασία με την Αριστερά δεν κατάφεραν να είναι δεύτερη πολιτική δύναμη.

Το σκηνικό δεν άλλαξε και πολύ σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς ανέδειξαν ξανά πρώτο κόμμα τη Δεξιά, με τους Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσες να είναι δεύτεροι. Με καταμετρημένο πια το 100% των ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι έλαβε 33,03% και κέρδισε 137 έδρες στη Βουλή, οι Σοσιαλιστές είναι δεύτεροι με 22,66% και 85 έδρες, οι Podemos, ο συνασπισμός Unidos Podemos για την ακρίβεια (το Podemos και το μικρό κόμμα Izquierda Unida (Ενωμένη Αριστερά), διάδοχο κόμμα του Κομμουνιστικού Κόμματος) πήραν 21,1% και κερδίζουν 71 έδρες.

Το νέο φιλελεύθερο Ciudadanos, τέταρτη πολιτική δύναμη, λαμβάνει μόνο 32 έδρες, καταγράφοντας πτώση στα ποσοστά του σε σχέση με τις εκλογές του Δεκεμβρίου που είχε κερδίσει 40 έδρες, όταν είχε προσελκύσει τους ψηφοφόρους του PP καταγγέλλοντας τη διαφθορά. Ωστόσο αυτή τη φορά μπορεί να προσφέρει πολύτιμη στήριξη στο PP.

Ο Μαριάνο Ραχόι διεμήνυσε μετά το αποτέλεσμα της κάλπης πως δικαιούται να κυβερνήσει αλλά για να το κάνει, χρειάζεται συνεργασίες. Οι Ciudadanos του την προσφέρουν αλλά το άθροισμα των εδρών τους (137 και 32) πάλι δεν φτάνει τις 176 που απαιτούνται για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Ο ηγέτης των Ciudadanos, Άλμπερτ Ριβέρα δήλωσε ήδη έτοιμος να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Ραχόι. Αν υπάρχει συνεργασία, Ραχόι και Ριβέρα θα αναζητούν επτά έδρες. 

Όλα αυτά σημαίνουν πως οι Ισπανοί θα ζήσουν το ίδιο "θρίλερ", καθώς το ΡΡ (Λαϊκό Κόμμα), παρά την άνοδό του, δεν συγκεντρώνει αυτοδυναμία, η ανάγκη να σχηματισθεί κυβέρνηση συμμαχίας παραμένει.Η μακρά σειρά των εντολών σχηματισμού βρίσκεται προ των θυρών, καθώς κανένα από τα κόμματα δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τις θέσεις στις οποίες έχει περιχαρακωθεί από την προηγούμενη φορά. Και η προοπτική μίας μεγάθυμης χειρονομίας των Podemos να προσφέρει γη και ύδωρ από τις θέσεις του στους Σοσιαλιστές είναι ισχνή, δεδομένου ότι το Psoe θα θελήσει να συμμετέχουν κι οι Ciudadanos- μοιάζει πάλι μακρινή.

Το ζήτημα είναι το πόσο νερό είναι διατεθειμένος να βάλει στο κρασί του ο Ιγκλέσιας, που άλλωστε είχε δηλώσει προεκλογικά ότι το κόμμα του εκπροσωπεί την "υγιή" Σοσιαλδημοκρατία, εκείνη των Μαρξ κι Ένγκελς προτού οι επίγονοί τους τους χαρακτηρίσουν "κομμουνιστές"!