Στη σκιά του Brexit ζει ολόκληρη η Ευρώπη και πολλοί είναι αυτοί που ψάχνουν να βρουν ποιος φταίει και οι Βρετανοί ψήφισαν θετικά στο "διαζύγιό" της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τον υπαίτιο στο πρόσωπο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ φάινεται πως βρήκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Λούμπομιρ Ζάοραλεκ. Και όχι μόνο κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως υπέυθυνο για την έξοδο της Βρετανίας αλλά ζήτησε και την παραίτησή του.

Μιλώντας στην τσέχικη τηλεόραση ο Ζάοραλεκ τόνισε:

Κατά τη γνώμη μου, δεν είναι το κατάλληλο πρόσωπο για τη θέση. Πρέπει να διερωτηθούμε ποιος είναι υπεύθυνος για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Ο Γιούνκερ όπως και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ήταν οι πρώτοι που κράτησαν σκληρή στάση απέναντι στους Βρετανούς και ειδικά στον Ντέιβιντ Κάμερον μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ζητώντας να καταθέσουν το αίτημα για ενεργοποίηση του άρθρου 50 μέχρι την Τρίτη.

Την ίδια άποψη έχουν και οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΟΚ (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο), οι οποίοι συναντήθηκαν στο Βερολίνο.

 Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, είπε ότι η Βρετανία θα πρέπει ν' αρχίσει τη διαδικασία αποχώρησής της από την ΕΕ, το συντομότερο δυνατό. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και την Κοινωνία Γκίντερ Έτινγκερ, τονίζοντας πως η Βρετανία πρέπει να ενεργήσει γρήγορα για να τεθεί σε εφαρμογή η αποχώρησή της από την ΕΕ ώστε να περιοριστεί η αβεβαιότητα που θορυβεί τους επενδυτές.

Ο Έτινγκερ ανέφερε ακόμη ότι κάθε μέρα αβεβαιότητας που περνάει εμποδίζει τους επενδυτές από την τοποθέτηση των κεφαλαίων τους στη Βρετανία και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.