Μουδιασμένη βρίσκεται ακόμη η Ευρώπη μετά τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Ωστόσο ένα δημοσίευμα του Politico παραθέτει πέντε στοιχεία, δείχνοντας αν η Βρετανία θα καταφέρει τελικά να παραμείνει ένα ενεργό μέλος της ΕΕ και πόσες πιθανότητες έχουν αυτά τα σενάρια να πραγματοποιηθούν.

Πρώτο σενάριο, όπως αναφέρει το Politico, είναι ένα δεύτερο δημοψήφισμα, όπου ο βρετανικός λαός θα έχει μια ακόμη ευκαιρία για να αποφασίσει για το μέλλον της χώρας τους. Η δεύτερη ευκαιρία θεωρείται εφικτή καθώς δεν έχει γίνει ακόμη επίκληση του άρθρου 50 για αποχώρησει από την ΕΕ. 

Παρόμοια γεγονότα έχουν συμβεί και στο παρελθόν, με την Ιρλανδία να καταψηφίζει τη συνθήκη της Λισσαβόνας το 2008 και ένα χρόνο αργότερα να την υιοθετεί. Επίσεις και το δημοψήφισμα που έγινε στην Ελλάδα, λέγοντας "όχι" στο πακέτο διάσωσης και λίγες μέρες μετά να πραγματοποιούν τους όρους των δανειστών. Κάτι αντίστοιχο ελπίζει να συμβεί και με τη Βρετανία αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλέρ.

Δεύτερο σενάριο είναι να ψηφίσει ο λαός αποχωρήσει ώστε  στη συνέχεια να διαπραγματευτεί η χώρα με καλύτερους όρους με τις Βρυξέλλες, αναφέρει το Politico στηριζόμενο στα λόγια του Μπόρις Τζόνσον. Αυτή η κίνηση όμως έπεσε σε τοίχο καθώς ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έσπευσε να κόψει κάθε είδους νέες διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο. Στον αντίποδα βρίσκεται η Άνγκελα Μέρκελ η οποία είναι πιο ανοιχτή σε νέες συζητήσεις.

Με μια αλλαγή στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών σε όλη την ΕΕ, η παραμονή θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τους υποστηρικτές του Brexit. Κάτι τέτοιο, βέβαια, θα απαιτούσε νέο δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.

Το πιο άμεσο εμπόδιο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να έρθει από τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη της ΕΕ για τα οποία είναι πιο εύκολο να μπλοκάρουν τις συνομιλίες με το Λονδίνο παρά να προβούν σε μια τόσο μεγάλη αλλαγή των κανόνων της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το βρετανικό Σύνταγμα, καμιά βουλή δεν μπορεί να δεσμέυση κάποια άλλη. Οπότε το τρίτο σενάριο είναι να "αγνοήσει" το κοινοβούλιο τα αποτελέσματα και να σταματήσει το Brexit, πράγμα που δεν γνωρίζουμε αν μπορεί να το κάνει πραγματικότητα διότι, θα έχουν την αντίδραση της κοινής γνώμης. 

Το τέταρτο σενάριο που στηρίζεται το Politico είναι ότι η Σκωτία ψήφισε υπέρ της παραμονής με 24 μονάδες, με την πρωθυπουργό της χώρας, Νίκολα Στέρτζον, να τονίζει πως θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να προστατεύσει τα δικαιώματα των πολιτών της. Οι περισσότεροι στο Γουέστμινστερ πιστεύουν ότι σε δυο χρόνια θα γίνει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για να εγκαταλείψει η Σκωτία το Ηνωμένο Βασίλειο και σε περίπτωση επιτυχίας θα επιδιώξει την ένταξή της στην ΕΕ ως ανεξάρτητο κράτος.

Θέλει επίσης την Αγγλία και την Ουαλία, που θέλουν Brexit, να αποδέχονται την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων, αλλά μόνο για εκείνους που έχουν ήδη εξασφαλισμένη μια θέση εργασίας. Η Σκωτία, που έχει μεγαλύτερη ανάγκη την εσωτερική μετανάστευση, είναι πιο πιθανό να δεχθεί την ελεύθερη κυκλοφορία. Σε αυτή την περίπτωση το Γουέστμινστερ θα πρέπει να μεταβιβάσει τον έλεγχο της μετανάστευσης στο κοινοβούλιο της Σκωτίας. Η Βόρεια Ιρλανδία η οποία επίσης ψήφισε υπέρ της παραμονής μπορεί επίσης να επιδιώξει κάποια τέτοια ξεχωριστή συμφωνία με την ΕΕ.

Η Στέρτζεον είναι και πάλι το κλειδί. Αν επιστρέψει στο Εδιμβούργο έχοντας στο τσεπάκι της τη διατήρηση του καθεστώτος της ελεύθερης αγοράς για τη Σκωτία και τον έλεγχο της αλιείας, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να σωθεί. Αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο στο σύνολό του, θα έχανε την έδρα στο τραπέζι της ΕΕ και θα ήταν περισσότερο εκτός, παρά εντός.

Το τελευταίο και πιθανότερο σενάριο είναι ότι ο πιο  ένθερμος υποστηρικτής του Bremain, Χίλαρι Μπεν, παραιτηθείς υπουργός του Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε: «Πρέπει να αποδεχθούμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Πρέπει να αποδεχθούμε τη δημοκρατική γνώμη και τη δημοκρατική βούληση».

Με αυτή την πολιτική λογική η Βρετανία θα επικαλεστεί το άρθρο 50 το Φθινόπωρο και θα βγει από την ΕΕ κάποια στιγμή την Πρωτοχρονιά του 2019.