Πρέπει να αποτραπεί η έξοδος από την ΕΕ και άλλων χωρών φέρεται να τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σε στελέχη του κόμματός της, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στον απόηχο του Brexit

Δύο πηγές που πήραν μέρος στη συγκεκριμένη τηλεδιάσκεψη πρόσθεσαν ότι η καγκελάριος δήλωσε πώς οι χρηματαγορές ανησυχούν μπροστά στον κίνδυνο η Ευρωπαϊκή Ενωση να μην είναι πλέον «κυβερνήσιμη» μετά το βρετανικό δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με την ίδια, δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να επιδιωχθεί μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των μελών της ευρωζώνης. Η ΕΕ αντίθετα πρέπει να επιδιώξει να δράσει απέναντι στις μεγαλύτερες ανησυχίες των πολιτών, που αφορούν στην ασφάλεια των συνόρων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βελτίωση της εσωτερικής ασφάλειας.

Εν τω μεταξύ ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ απέκλεισε ανεπίσημες συζητήσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. «Πριν η Μεγάλη Βρετανία στείλει το αίτημα (σ.σ. ενεργοποίησης του άρθρου 50), δεν θα υπάρξουν ανεπίσημες συζητήσεις για την διαδικασία εξόδου».

Ο ίδιος έδωσε έμφαση ότι είναι θέμα της Βρετανίας να αποφασίσει πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία αλλά αρνήθηκε να απαντήσει αν είναι σωστό να περιμένουμε μέχρι τον Οκτώβριο, όπως υπονόησε ο Ντ. Κάμερον.