Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση (σ.σ ΕΕ - Βρετανίας) χωρίς ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας» από τη βρετανική κυβέρνηση διεμήνυσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Περιμένουμε ενημέρωση για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 για να ακολουθήσουν οργανωμένα όλες οι διαδικασίες» ξεκαθάρισε ακόμη ο συνεργάτης του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο κ. Σχοινάς επισήμανε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει συγκροτήσει επιτροπή για τη διαχείριση του Brexit.

Ο κ. Σχοινάς αποκάλυψε πως ο Ντέιβιντ Κάμερον είχε την επομένη του δημοψηφίσματος τηλεφωνική συνομιλία με τον  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι η συνομιλία ήταν φιλική και ο Βρετανός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Ζ-Κ Γιούνκερ και τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συμβολή τους στη διαδικασία που οδήγησε στην επίλυση του δημοψηφίσματος.

Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, αύριο στις Βρυξέλλες, ανέφερε ο Μ. Σχοινάς. Ο πρόεδρος της Επιτροπής έχει ήδη προγραμματίσει διμερείς συναντήσεις με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και τον Τσέχο πρωθυπουργό Μπόχουσλαβ Σόμποτκα και ενδέχεται να υπάρξουν κι άλλες.

Εξάλλου, το κολέγιο των Επιτρόπων συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα προκειμένου να προετοιμάσει τα θέματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 28ης και 29ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Βασικό θέμα είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία, αλλά και τα υπόλοιπα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής, όπως το προσφυγικό, η ανάπτυξη και η απασχόληση στην ΕΕ, το ευρωπαϊκό εξάμηνο 2016 και θέματα που αφορούν τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ.