Αλλαγή κλίματος παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στο στρατόπεδο των υποστηρικτών του Brexit, ενώ συνεχίζονται οι ευρωπαϊκές πιέσεις για άμεση λήψη απόφασης για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας που αφορά τις διαδικασίες εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Μπόρις Τζόνσον που θεωρείται φαβορί για να αναλάβει την πρωθυπουργία, δήλωσε πως δεν είναι επί του παρόντος η ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να γίνουν μεταξύ φίλων και μελλοντικών οικονομικών εταίρων και πως η Βρετανία είναι και θα είναι πάντα στην Ευρώπη. 

Όπως μεταδίδει η  Deutsche Welle πολιτικοί αναλυτές αλλά και νομικοί κύκλοι στο Λονδίνο, δεν θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο μη ενεργοποίησης του άρθρου 50 και την διευθέτηση του νέου στάτους της Βρετανίας, εκτός πλαισίου της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.

Την ίδια ώρα στο Συντηρητικό Κόμμα, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ξεκινήσει υπόγειες διαδικασίες για την επιλογή νέου ηγέτη, με τους Κάμερον και Όσμπορν να προωθούν, την υποψηφιότητα της Τερέζα Μέι, υπουργού Εσωτερικών ως ανάχωμα στην στον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έχει εξασφαλίσει την στήριξη του συνεταίρου του στην αντιευρωπαϊκή καμπάνια, Μάικλ Γκόουβ.

Σύμφωνα με το Bloomberg πάντως στις 2 Σεπτεμβρίου θα επιλεγεί ο διάδοχος του Κάμερον

Όπως μεταδίδει το Bloomberg το κόμμα των συντηρητικών αποφάσισε να προχωρήσει μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου στην επιλογή του διαδόχου του Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος θα αναλάβει να οδηγήσει την Αγγλία εκτός ΕΕ. 

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι υποψηφιότητες θα «ανοίξουν» στο κόμμα από την ερχόμενη Τετάρτη και θα κλείσουν το βράδυ της Πέμπτης. 

Σε περίπτωση μίας και μόνο υποψηφιότητας ο νέος πρωθυπουργός της Αγγλίας θα γίνει άμεσα γνωστός. 

Τελεσίγραφο Κομισιόν στη Βρετανία: Καμία διαπραγμάτευση χωρίς ενεργοποίηση του άρθρου 50

Την ίδια ώρα συνεχίζεται το μπρά ντε φερ με τις Βρυξέλλες. Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση (σ.σ ΕΕ - Βρετανίας) χωρίς ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας» από τη βρετανική κυβέρνηση διεμήνυσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. ​

«Περιμένουμε ενημέρωση για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 για να ακολουθήσουν οργανωμένα όλες οι διαδικασίες» ξεκαθάρισε ακόμη ο συνεργάτης του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο κ. Σχοινάς επισήμανε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει συγκροτήσει επιτροπή για τη διαχείριση του Brexit.

Μέρκελ: Να μη διαιωνιστεί το Brexit – Όχι σε ανεπίσημες διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία

Στην ανάγκη να μη διαιωνιστούν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit στάθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, αν και όπως είπε, δείχνει «κάποια» κατανόηση για το χρόν που χρειάζεται η κυβέρνηση της Βρετανίας να αναλύσει την κατάσταση.

«Ασχολούμαι με την πραγματικότητα και αυτή είναι ότι η πλειοψηφία των Βρετανών αποφάσισε την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Περιμένω λοιπόν κάποια στιγμή τη αίτηση της κυβέρνησης της Μ. Βρετανίας προς την ΕΕ, βάσει του άρθρου 50 της Συνθήκης» είπε σε συνέντευξη Τύπου.