Η Βουλή δεν πρέπει να βάλει εμπόδια στην έγκριση της απόφασης του δημοψηφίσματος για το Brexit επεσήμανε ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος τόνισε πως το αποτέλεσμα θα πρέπει να γίνει σεβαστό.  Ταυτόχρονα απέκρουσε τις πιέσεις της ΕΕ, δηλώνοντας πως το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας που ενεργοποιεί τις διαδικασίες για την έξοδο μίας χώρας από την ΕΕ θα «ληφθεί από τη Βρετανία».

Με αυτό τον τρόπο απάντησε στις πιέσεις ευρωπαίων αξιωματούχων που επέμειναν πως η Βρετανία θα πρέπει να ενεργοποιήσει άμεσα το εν λόγω άρθρο και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό.

«Δεν μπορεί να υπάρχει καμία αμφιβολία για το αποτέλεσμα... Είμαι σαφής, και το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε σήμερα το πρωί, ότι η απόφαση πρέπει να γίνει σεβαστή», είπε μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων που συνεδριάζει και πάλι από σήμερα, μετά τη διακοπή για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά δεν πρέπει να στρέψει την πλάτη του στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο», είπε κατά τα άλλα ο Ντέιβιντ Κάμερον..

«Πρέπει να καθορίσουμε το είδος της σχέσης που θέλουμε να έχουμε στο εξής με την ΕΕ», υπογράμμισε, διευκρινίζοντας ότι επαφίεται στον διάδοχό του να το κάνει αυτό. Μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει η επόμενη κυβέρνηση είναι το πώς θα έχει η χώρα την καλύτερη πρόσβαση στην ενιαία αγορά, εξήγησε, ενώ σημείωσε ότι μετά την έξοδο η Βρετανία θα θέλει να έχει όσο πιο ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με τους Ευρωπαίους γείτονές της.

Την ίδια ώρα, Βρετανοί συνταγματολόγοι εκτιμούν πως η διαδικασία εξόδου από την ΕΕ θα είναι μακρά και ότι ο ρόλος του Κοινοβουλίου θα είναι σημαντικός.

Σύμφωνα με ανάρτηση των Βρετανών νομικών Νικ Μπάρμπερ, Τομ Χίκμαν και Τζεφ Κινγκ, στον ιστοχώρο της Ένωσης Συνταγματικού Δικαίου της χώρας, για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας (το οποίο αφορά στην αποχώρηση χώρας-μέλους από την ΕΕ) απαιτείται κοινοβουλευτική έγκριση και δεν μπορεί μόνος του ο εκάστοτε πρωθυπουργός να αιτηθεί το Brexit, εν προκειμένω ο Ντέιβιντ Κάμερον

Στην ίδια ανάρτηση υπογραμμίζεται ότι «το Σύνταγμα της Βρετανίας αναφέρει ότι το Κοινοβούλιο της χώρας παίρνει την απόφαση, όχι ο πρωθυπουργός» προσθέτοντας ότι το άρθρο 50 ορίζει ότι «πρέπει οποιαδήποτε απόσυρση από την ΕΕ να γίνει σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές». Παράλληλα, σημειώνεται ότι «πριν γίνει η επίκληση του άρθρου 50, το Κοινοβούλιο θα πρέπει να ενεργοποιήσει νόμο, ο οποίος θα επιτρέπει ή θα εξουσιοδοτεί τον πρωθυπουργό να θέσει σε λειτουργία τη διαδικασία του άρθρου 50 και να δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να παρεμβαίνει νομικά, όπου κριθεί απαραίτητο, ώστε να επέλθει η έξοδος της χώρας από την ΕΕ».