Η Ρώμη, το Παρίσι και το Βερολίνο αντιτίθενται στην έναρξη διαπραγματεύσεων με το Λονδίνο πριν επισημοποιηθεί το Brexit, δήλωσε απόψε η καγκελαρίος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία υποδέχτηκε στην καγκελαρία τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντικείμενο της τριμερούς συνάντησης είναι η προετοιμασία της αυριανής Συνόδου Κορυφής, που θα προγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Η κατάρτιση ενός σχεδίου όμως δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς και οι τρεις ηγέτες έχουν διαφορετική άποψη για τον μέλλον της Ευρώπης.

Στόχος των τριών ηγετών είναι να διαβεβαιώσουν ότι η Ευρώπη δεν βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, αλλα αναμένεται να ενθαρρύνουν τα 27 μέλη για μια κοινή δράση και ενίσχυση. Μεχρί στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία  ούτε για το χρονικό σημείο που η Βρετανία θα πρέπει να ενεργοποιήσει το άρθρο 50.

Για τις απαιτήσεις των Στάινμαγιερ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μισέλ Σαπέν και άλλων ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι απαιτούν την άμεση αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση, η Μέρκελ συστήνει υπομονή. Το στρατόπεδο Μέρκελ πιστεύει ότι οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Μεγάλης Βρετανίας ενδέχεται να οδηγήσουν σε αναστροφή του αποτελέσματος.