Στη σκληρή γραμμή κατά της Βρετανίας επέμεινε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, την ώρα που οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας συναντήθηκαν σήμερα στο Βερολίνο ώστε να καθορίσουν τη στάση τους ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής.

Όπως μεταδίδει το MNI επικαλούμενο ευρωπαίο αξιωματούχο, κατά τη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων, ο Γιουνκέρ διαμήνυσε πως το Brexit πρέπει να είναι γρήγορο για να αποφευχθεί η αβεβαιότητα. «Ο Γιουνκέρ ήταν ξεκάθαρος ότι “έξω σημαίνει έξω” και ότι πρέπει να τελειώνουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν κατά την ίδια πηγή εκτίμησε πως «η Βρετανία θα προσπαθήσει και θα εκμεταλλευτεί πολιτική την περίοδο μετάβασης χωρίς να κάνει επίκληση του άρθρου 50» και συνέχισε:

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ούτε ένα ίχνος ελπίδας πως η Βρετανία μπορεί να εκμεταλλευτεί τη μεταβατική περίοδο για να έχει καλύτερη αντιμετώπιση. Αυτό θα αποσταθεροποιήσει την ευρωζώνη και την οικονομία της ΕΕ συνολικά.

«Ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε μέχρι και την απογοήτευση του για ορισμένους ηγέτες της ΕΕ, γιατί, αντί να επιρρίψουν την ευθύνη για το αποτέλεσμα στη Βρετανία, επιτίθενται στις Βρυξέλλες» υποστήριξε η πηγή.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα του MNI, αν και η επίκληση του άρθρου 50 είναι αποκλειστική ευθύνη της Βρετανίας, ο κ. Γιούνκερ πιστεύει πως η ΕΕ πρέπει να πιέσει με αθόρυβο αλλά αποφασιστικό τρόπο τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να κινήσει τις διαδικασίες.

Η τοποθέτηση του Γιουνκέρ έρχεται την ώρα που σήμερα συναντήθηκαν στο Βερολίνο οι Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι για να καθορίσουν τη στάση έναντι της Βρετανίας ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής.

 «Όσο το δυνατόν λιγότερη διαιώνιση τόσο σε ό,τι αφορά την υποβολή της αίτησης όσο και μετά, στην διαδικασία διαπραγματεύσεων», σημείωσε η Μέρκελ σε δηλώσεις της.

O Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τόνισε από την πλευρά του ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος, καθώς «δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την αβεβαιότητα», ενώ ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι δήλωσε λυπημένος για την απόφαση των Βρετανών, σημειώνοντας ωστόσο ότι από την άλλη πλευρά είναι ο κατάλληλος «καιρός» (χρησιμοποίησε την ελληνική λέξη) για «να γράψουμε μια νέα σελίδα στην Ευρώπη».

Και οι τρεις ηγέτες, συμφώνησαν να υποβάλουν πρόταση για την ασφάλεια, την ανάπτυξη, τη μετανάστευση, τη νεολαία και την νομισματική εναρμόνιση στην Ευρωζώνη, με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στην ενωμένη Ευρώπη.

Αποκρούει τις πιέσεις ο Κάμερον

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον προσπάθησε να αποκρούσει τις πιέσεις της ΕΕ, δηλώνοντας πως το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας που ενεργοποιεί τις διαδικασίες για την έξοδο μίας χώρας από την ΕΕ θα «ληφθεί από τη Βρετανία».

«Δεν μπορεί να υπάρχει καμία αμφιβολία για το αποτέλεσμα... Είμαι σαφής, και τουπουργικό συμβούλιο συμφώνησε σήμερα το πρωί, ότι η απόφαση πρέπει να γίνει σεβαστή», είπε μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων που συνεδριάζει και πάλι από σήμερα, μετά τη διακοπή για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά δεν πρέπει να στρέψει την πλάτη του στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο», είπε κατά τα άλλα ο Ντέιβιντ Κάμερον.