Υπέρ τη συμμέτοχή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μια μέρα μετά το δημοψήφισμα της Βρετανίας και δημοσίευσε χτες  η εφημερίδα Handelsblatt.

Πιο συγκεκριμένα, το 82% των Γερμανών που ρωτήθηκαν είπαν πως σε ενδεχόμενο δημοψηφίσματος θα διάλεγαν την ΕΕ και μόνο 14% θα υποστήριζαν την αποχώρησή τους από την ένωση. Το 71% διαφωνεί με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ενώ το 27% τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

Το 51% των Γερμανών δεν αναμένει να αποχωρήσουν από την ΕΕ άλλες χώρες, το 42% εκτιμά ότι αυτό θα συμβεί, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

Όπως αναφέρει αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, η δημοσκόπηση γίνεται μόνο εάν πρόκειται να αλλάξουν τα σύνορα των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της χώρας, σύμφωνα με το σύνταγμα, ή αν πρόκειται να συγχωνευτούν δύο κρατίδια.

Γενικά οι Γερμανοί έχουν μια αποστροφή στα δημοψηφίσματα, καθώς το 1934, μετά από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, συγχωνεύτηκαν όλες οι εξουσίες του καγκελάριου σε ένα πρόσωπο και συγκεκριμένα στον Αδόλφο Χίτλερ.