Η συγγνώμη του ''σουλτάνου'' Ερντογάν στον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται πως αρχίζει σταδιακά να ''λιώνει'' τους πάγους που έχουν δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες ανάμεσα στις δύο χώρες, με αφορμή και την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροπλάνου από την Τουρκία. 

Όπως έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ, ο ρώσος πρόεδρος θα τηλεφωνήσει αύριο Τετάρτη στον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά "η εξομάλυνση" των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών θα πάρει χρόνο. 

"Η αποστολή ενός μηνύματος από τον πρόεδρο Ερντογάν είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την εξομάλυνση των σχέσεων" ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία, δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας πάντως ότι "δεν πρέπει να φαντάζεται κανείς πως θα καταφέρουμε να τα εξομαλύνουμε όλα μέσα σε μερικές ημέρες".

"Ο πρόεδρος Πούτιν έχει εκφράσει επανειλημμένα την επιθυμία του να διατηρήσει καλές σχέσεις" με τον τουρκο ομόλογό του, συνέχισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, διευκρίνίζοντας πως η Μόσχα είχε επανειλημμένα "θέσει τις προϋποθέσεις (...) για την εξομάλυνση" των σχέσεων. "Εννοείται πως οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν πολλά επιπλέον βήματα για να πλησιάσουν η μια την άλλη".

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε επίσης πως η Μόσχα πιστεύει ότι η Τουρκία έκανε ένα "σοβαρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση" με την επιστολή συγγνώμης του Ερντογάν για την κατάρριψη ενός ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία στις 24 Νοεμβρίου 2015 κοντά στα συριακά σύνορα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του πιλότου, ο οποίος έπεσε με αλεξίπτωτο, αλλά σκοτώθηκε από πυρά ανταρτών στο έδαφος της Συρίας.

Η Μόσχα, η οποία επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στην Άγκυρα για την κατάρριψη του αεροπλάνου, ανακοίνωσε πως, εκτός από την επίσημη συγγνώμη, ζητάει επίσης από την Τουρκία να πληρώσει αποζημίωση για το επεισόδιο.

Ωστόσο ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία δεν θα πληρώσει αποζημίωση στη Ρωσία για την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού. "Δεν υπάρχει θέμα να αποζημιωθεί η Ρωσία, τους εκφράσαμε απλώς τη λύπη μας", δήλωσε στο ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk.

Χθες βράδυ ο Γιλντιρίμ είχε ωστόσο δηλώσει στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TRT πως, "αν είναι απαραίτητο", η Τουρκία είναι έτοιμη να καταβάλει αποζημίωση στη Ρωσία.

Ο Γιλντιρίμ είπε επίσης σε δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο ότι θα αναληφθούν νομικές ενέργειες εναντίον ενός προσώπου που φέρεται ότι ευθύνεται για τον φόνο του ρώσου πιλότου.

Η επιστολή συγγνώμης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν έλαβε μια επιστολή από τον Ερντογάν στην οποία "ο Τούρκος ηγέτης εκφράζει την επιθυμία του να επιλυθεί η κατάσταση που σχετίζεται με την κατάρριψη ενός ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους".

''Η επιστολή σημειώνει ιδίως ότι η Ρωσία είναι φίλη της Τουρκίας και στρατηγικός εταίρος της" και ότι οι τουρκικές αρχές δεν θα ήθελαν να χαλάσουν οι σχέσεις των δύο χωρών, είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

"Ο Τούρκος ηγέτης εξέφρασε τη συμπάθειά του και τα βαθύτατα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Ρώσου πιλότου που σκοτώθηκε και ζήτησε συγγνώμη", συνέχισε ο Πεσκόφ.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Ερντογάν ανέφερε ότι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγραψε στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να εκφράσει τη λύπη του για την κατάρριψη από την Τουρκία ενός ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου και ζήτησε από την οικογένεια του πιλότου "να μας συγχωρήσει".

"Ο πρόεδρος ζήτησε επίσης από τον ρώσο ομόλογό του να αποκαταστήσει τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία, να εργαστούν μαζί για να αντιμετωπίσουν περιφερειακές κρίσεις και να καταπολεμήσουν από κοινού την τρομοκρατία", αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν.

"Με ευχαρίστηση ανακοινώνουμε ότι η Τουρκία και η Ρωσία συμφώνησαν να προβούν χωρίς καθυστέρηση στα απαραίτητα βήματα για να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις", αναφέρεται στη δήλωση.