Στη δίνη του Brexit βρίσκεται και το κόμμα των Εργατικών με τον νέο τους πρόεδρο Τζέρεμι Κόρμπιν να μην επιβιώνει της σημερινής ψηφοφορίας για ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του. Έτσι μετά το κόμμα των Συντηρητικών που μπαίνει σε αναζήτηση νέου αρχηγού μετά την ανακοίνωση παραίτησης από τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, στον απόηχο του Brexit, στα ίδια μονοπάτια μπαίνουν από σήμερα και οι Εργατικοί.

Κατά τη μυστική ψηφοφορία 172 τάχθηκαν κατά και 40 υπέρ του, όπερ σημαίνει ότι το 80% του κόμματος δεν έχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπο της ηγεσίας των Εργατικών.

Ωστόσο ο Κόρμπιν δήλωσε ότι δεν παραιτείται και πως η σημερινή ψηφοφορία δεν έχει συνταγματική νομιμοποίηση.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Στον απόηχο του δημοψηφίσματος της περασμένης εβδομάδας η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις. Οι κόνδυνοι για την οικονομία και τις συνθήκες διαβίωσης μεγαλώνουν. Ο κόσμος είναι διχασμένος.

Η κυβέρνηση καταρρέει. Υπουργοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν έχουν πλάνο εξόδου αλλά είναι αποφασισμένοι να φέρουν νέο γύρο περικοπών και αυξήσεων φόρων στους εργαζόμενους.

Το κόμμα των Εργατικών έχει την ευθύνη να ηγηθεί εκεί που η κυβέρνηση δεν θα το κάνει. Πρέπει να ενώσουμε τους ανθρώπους, να μετράμε απέναντι στην κυβέρνηση και να εναντιωθούμε στη λιτότητα καθώς και να πάρουμε ένα δρόμο εξόδου που θα προστατεύσει τις δουλειές και τα εισοδήματα.

Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να μείνουμε ενωμένοι. Αφότου εκλέχθηκα πριν από εννέα μήνες έχουμε επανειλημμένα αποκρούσει τις επιθέσεις της κυβέρνησης στο επίπεδο διαβίωσης.

Τον προηγούμενο μήνα το κόμμα των Εργατικών έγινε το μεγαλύτερο κόμμα στις τοπικές εκλογές. Στο δημοψήφισμα της Πέμπτης μια μικρή πλειοψηφία ψήφισε να φύγουμε αλλά τα δύο τρίτα των υποστηρικτών των Εργατικών στήριξαν την εκστρατεία μας υπέρ της παραμονής.

Εκλέχθηκα δημοκρατικά ηγέτης του κόμματός μας για ένα νέο είδος πολιτικής από το 60% των μελών και υποστηρικτών των Εργατικών και δεν θα τους προδώσω με το να παραιτηθώ. Η σημερινή ψήφος των βουλευτών δεν έχει συνταγματική νομιμοποίηση.

Είμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα με ένα ξεκάθαρο κανονισμό. Οι άνθρωποι μας χρειάζονται τα μέλη του κόμματος και τους βουλευτές να ενωθούν υπό την ηγεσία μου σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας».

Ο Κόρμπιν, ο οποίος ανέλαβε πρόεδρος των Εργατικών μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε ήδη χάσει πριν τη ψηφοφορία τα δύο τρίτα της "σκιώδους κυβέρνησής του", καθώς τον κατηγορούν για τη χλιαρή στάση που τήρησε στην εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα της Πέμπτης.