Ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα το δείπνο εργασίας των ηγετών της ΕΕ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, όπου έχει τεθεί επί τάπητος το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, επί τάπητος τέθηκαν ζητήματα μετανάστευσης, ο ρόλος του ΝΑΤΟ και η ενιαία ψηφιακή αγορά, σύμφωνα με τον Πρέμπεν Άαμαν, εκπρόσωπο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο βρετανός πρωθυπουργός κάθεται απέναντι από τους ευρωπαίους ομολόγους του για πρώτη φορά από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και αναμένεται να δεχθεί πιέσεις για να ενεργοποιήσει άμεσα στις διαδικασίες του διαζυγίου, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και κατά τις δηλώσεις των ηγετών πριν από τη συνεδρίαση.

«Δεν πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη μας στην Ευρώπη» είπε ο βρετανός πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο, τονίζοντας ότι πρέπει να επιδιωχθεί η όσο το δυνατόν στενότερη σχέση με την ΕΕ. «Θα εξηγήσω ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ, αλλά θέλω η διαδικασία να είναι όσο πιο εποικοδομητική γίνεται και ελπίζω πως το αποτέλεσμα θα είναι όσο πιο εποικοδομητικό γίνεται» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

Αυτές οι χώρες είναι οι γείτονες μας, οι φίλοι μας, οι σύμμαχοι μας, οι εταίροι μας και ελπίζω πως θα επιδιώξουμε την στενότερη δυνατή σχέση στο εμπόριο , τη συνεργασία και την ασφάλεια γιατί είναι καλό για μας και γι αυτούς. Και ελπίζω πως αυτό θα είναι το πνεύμα των σημερινών συζητήσεων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επεσήμανε ότι  η ΕΕ είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, αναφέροντας όμως πως καμία συνομιλία δεν μπορεί να αρχίσει εάν πρώτα η Βρετανία δεν ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας

«Αυτός είναι ο μόνος νομικός τρόπος που έχουμε, που σημαίνει ότι πρέπει επίσης να είμαστε υπομονετικοί. Χωρίς την κοινοποίηση από το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν θα ξεκινήσουμε καμία διαπραγμάτευση για τη διαδικασία διαζυγίου ή τις μελλοντικές σχέσεις», τόνισε.

Την ανάγκη να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν η συζήτηση για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εκτιμώντας ότι το Brexit είναι επικίνδυνο για το Ηνωμένο Βασίλειο και για την Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε από την πλευρά του έκανε λόγο για οικονομική και πολιτική κατάρρευση της Αγγλίας. Να σημειωθεί ότι η Ολλανδία αποτελεί ιδρυτικό μέλος της ΕΟΚ και έχει καλέσει, μαζί με τις άλλες πέντε ιδρυτικές χώρες της ένωσης, σε γρήγορη πραγματοποίηση της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ..

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ από την πλευρά του εξαπέλυσε επίθεση κατά του Κάμερον, τονίζοντας πως διοργάνωσε το δημοψήφισμα για καθαρά εσωτερικούς λόγους. «H ΕΕ δεν είναι facebook, οπότε δεν μπορεί να υπάρχει κατάσταση it's complicated.  Θα πρέπει να υπάρξει διαζύγιο, αφού αυτό ψήφισαν οι πολίτες της Βρετανίας», ανέφερε ο κ. Μπετέλ.

Την ίδια στιγμή, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε κατά την άφιξή της στη σύνοδο, πως είναι σημαντικό να αρχίσουν συνομιλίες για το Brexit μόνο αφου η Βρετανία έχει ανακοινώσει επισήμως την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Η καγκελάριος, δε, πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να βλέπουμε τη Βρετανία ως φίλη και εταίρο.

Από την πλευρά, του επίσης προσερχόμενος στην Σύνοδο, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα σεβαστεί τη βούληση του λαού της.

Ο Ολάντ πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκαθαρίσει πως η Βρετανία θα πρέπει να ενημερώσει το συντομότερο δυνατόν τις Βρυξέλλες για το τι προτίθεται να πράξει.

Όπως είπε, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο καθώς τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στην Ευρώπη μετά το δημοψήφισμα της Βρετανίας.

Αναφερόμενος στην ευρωζώνη, είπε ότι υπάρχει ανάγκη να οργανωθεί πιο δημοκρατικά.

Την ίδια στιγμή, την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος θα είναι μια «αφύπνιση» για την Ευρώπη εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.