current views are: 10

28 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση19:31

Μακελειό στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης – Εκρήξεις με 28 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες (Βίντεο και φωτό)

Δύο εκρήξεις ακούστηκαν αργά το βράδυ στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, έξω από την αίθουσα αφίξεων των διεθνών πτήσεων σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Δημοσίευση 19:31’

Δύο εκρήξεις ακούστηκαν αργά το βράδυ στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, έξω από την αίθουσα αφίξεων των διεθνών πτήσεων σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν αργά το βράδυ στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, μία στις αφίξεις, μία στις αναχωρήσεις των διεθνών πτήσεων και μία στο πάρκινγκ του αεροδρομίου σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό, που έγινε γνωστός γύρω στα μεσάνυχτα από τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, Βασίπ Σαχίν, ο οποίος έκανε λόγο για τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας. έχασαν τη ζωή τους 28 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 60. Έξι από τους τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και αυτό προκαλεί φόβους για τυχόν αύξηση του αριθμού των νεκρών. 

Ωστόσο, πληροφορίες που μεταδίδει το Associated Press, επικαλούμενο ανώτερο Τούρκο αξιωματούχο, ανεβάζουν τους νεκρούς σε σχεδόν 50 ενώ ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται στους 106, σύμφωνα με τον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό NTV, ο οποίος επικαλέστηκε νοσοκομειακές πηγές.

Στην πλειοψηφία τους τα θύματα ήταν Τούρκοι σύμφωνα με αξιωματούχο.

Ακολουθεί βίντεο από τη στιγμή μίας από τις εκρήξεις όπως αναρτήθηκε στο Twitter

Αυτόπτης μάρτυρας, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, είπε πως δύο δράστες επιχείρησαν να περάσουν από το σημείο ελέγχου των διεθνών πτήσεων. Ακολούθησαν πυροβολισμοί και η έκρηξη. 

Την ίδια ώρα δημοσιογράφος του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC News μετέδωσε, επικαλούμενος έναν αυτόπτη μάρτυρα, ότι ένας αστυνομικός πάλεψε, ρίχνοντάς τον στο έδαφος, με έναν από τους βομβιστές αυτοκτονίας.

Νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας έκανε λόγο για έναν δράστη, ο οποίος αρχικά πυροβόλησε και στη συνέχεια προκάλεσε την έκρηξη των εκρηκτικών με τα οποία ήταν ζωσμένος. 

Σημειώνεται ότι το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο επέβαλε απαγόρευση μετάδοσης πληροφοριών πέραν των επίσημων.

Την ίδια ώρα ένας Τούρκος αξιωματούχος όπως και αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν ότι οι δράστες ήταν δύο και πυροδότησαν τα εκρηκτικά αφού άνοιξαν πυρ εναντίον των παρευρισκομένων. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς που προσπάθησαν να «εξουδετερώσουν» τους υπόπτους, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν πως οι δύο εκρήξεις συγκλόνισαν τον τερματικό σταθμό των πτήσεων εξωτερικού προκαλώντας πανικό μεταξύ των επιβατών.

«Ήταν πολύ ισχυρή η έκρηξη, όλοι άρχισαν να τρέχουν προς κάθε κατεύθυνση» δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Türk.

Πιθανή επίθεση του ISIS βλέπει η εφημερίδα Χουριέτ

Για ενδεχόμενο ενέργειας της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» κάνει λόγο ο αρθογράφος της εφημερίδας Χουριέτ Αμπντουλκαντίρ Σελβί, αναφερόμενος στην επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. Το άρθρο του Σελβί που πρόσκειται στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας.
 
Ο Σελβί γράφει ότι οι δράστες έγιναν αντιληπτοί από τους αστυνομικούς και ακολούθησε συμπλοκή. Ο ένας από τους δράστες σκοτώθηκε από τις σφαίρες των αστυνομικών, ο ένας σκοτώθηκε όταν έθεσε σε λειτουργία το μηχανισμό των εκρηκτικών που είχε πάνω του και ο ένας συνελήφθη. Σύμφωνα με τον αρθογράφο, επτά ήταν οι δράστες που οργάνωσαν την επίθεση, πράγμα που σημαίνει ότι η αστυνομία καταζητεί τέσσερις.
 
Σύμφωνα με τον αρθογράφο, ο δράστης που ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά είχε κάνει είσοδο στο αεροδρόμιο το απόγευμα, πράγμα που επιβεβαιώθηκε και με τις κάμερες ασφαλείας. Ο αρθογράφος σημειώνει ότι αρχικά οι υποψίες οδηγούσαν στο ΡΚΚ, αλλά όσο προχωρά η ώρα ενισχύεται το ενδεχόμενο να είναι ενέργεια της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος».
 
Τα όσα αναφέρει ο αρθογράφος πάντως έρχονται σε αντίθεση με τη δήλωση του νομάρχη Κωνσταντινούπολης περί τριών επιχειρήσεων αυτοκτονίας.

Στις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζονται τραυματίες να κείτονται στο έδαφος εκτός κι εντός του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, ταξί μετέφεραν τραυματίες σε νοσοκομεία της Κωνσταντινούπολης.

Στις εικόνες που μεταδίδει το CNN Turk διακρίνονται ασθενοφόρα να σπεύδουν στο σημείο. 

Οι αρχές έχουν απαγορεύσει την είσοδο και την έξοδο από το κτίριο του αεροδρομίου.

Διεθνής καταδίκη και αποτροπιασμός

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο με τον πρωθυπουργό και τον επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων, μετά την έκρηξη στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, είπαν στο Reuters προεδρικές πηγές.

Για την επίθεση ενημερώθηκε προσωπικά και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα από τη Λίζα Μόνακο, την σύμβουλό του για θέματα εσωτερικής ασφαλείας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Την επίθεση καταδίκασαν και οι ευρωπαίοι ηγέτες αλλά και οι εκπρόσωποι της ΕΕ οι οποίοι συναντήθηκαν απόψε στις Βρυξέλλες, με κεντρικό θέμα την απόφαση της Βρετανίας για αποχώρηση από την Ένωση.

Τον αποτροπιασμό, την οργή και την απόλυτη καταδίκη του για το νέο τρομοκρατικο χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη εξέφρασε με δύο αναρτήσεις του – στα ελληνικά και στα αγγλικά- στο Twitter και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις». «Είμαστε στο πλευρό των γειτόνων μας, των φίλων μας, ενάντια στην τρομοκρατία».


σχετικα αρθρα