Τη θέση του ίδιου αλλά και συνολικά των κοινοτικών οργάνων να επισπευσθούν οι διαδικασίες αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, αφού αυτό αποφάσισε ο βρετανικός λαός στο ιστορικό δημοψήφισμα, επανέλαβε κατά τη Σύνοδο Κορυφής, που είναι σε εξέλιξη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τονίζοντας ότι η παρατεταμένη αβεβαιότητα δεν ωφελεί κανέναν.

Ο πρόεδρος της ευρωβουλής είπε ότι λυπάται για την επιλογή των Βρετανών, ωστόσο εξήγησε ότι η επιθυμία τους «πρέπει να γίνει απολύτως σεβαστή και να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατό».

Το Ευρωκοινοβούλιο, πρόσθεσε, θα πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή του στην έκβαση των διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία και επομένως, πρέπει «να συμμετάσχει πλήρως σε όλα τα στάδια».

Επίσης, τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «είναι πεπεισμένο ότι τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχίσουν ως έχουν. Πρέπει να δώσουμε νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή ιδέα, να δείξουμε ότι κάνουμε την αυτοκριτική μας, να αναγνωρίσουμε τους τομείς που πρέπει να μεταρρυθμίσουμε στην ΕΕ αλλά και να έρθουμε πιο κοντά στους πολίτες».