Από τις αρχές του 2016 οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας δέχονται ένα κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων. Οι πέντε βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης και οι τρεις στην Άγκυρα σε μικρό χρονικό διάστημα, στέλνουν το μήνυμα πως η χώρα δεν είναι ασφαλής.

Παρά την αυξημένη ετοιμότητα των τουρκικών αρχών μετά τις επιθέσεις που δέχονται από τρομοκράτες, χτες σημειώθηκε αιματηρή επίθεση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, Ατατούρκ. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις οι νεκροί ανέρχονται στους 41 και οι τραυματίες στους 239. Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και οι δράστες.

Πριν από ένα μήνα περίπου, ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο με εκρηκτικά εξεράγει στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, στη περιοχή Βεζνετσιλέρ, στέλνοντας στο θάνατο 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους δεκάδες. Το ΤΑΚ ανέλαβε την ευθύνη τονίζοντας σε ανακοίνωσή τους ότι «η Τουρκία δεν είναι πλέον ασφαλής χώρα». Το ΤΑΚ ανέλαβε και την ευθύνη για άλλες δύο ξεχωριστές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Άγκυρα τον Απρίλιο με 29 νεκρούς.

Στις 19 Μαρτίου η κουρδική ομάδα ΤΑΚ ανακοίνωση ότι ήταν πίσω από την επίθεση που έγινε σε δρόμο κοντά στο υπουργείο Δικαιοσύνης και το γραφείο του πρωθυπουργού, σκοτώνοντας 35 ανθρώπους και τραυματίζοντας εκατοντάδες πολίτες.

Στις 17 Φεβρουαρίου 29 άνθρωποι οδηγήθηκαν στο θάνατο, όταν στόχος των τρομοκρατών έγινε ένα στρατιωτικό λεωφορείο. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και προσωπικό των κυβερνητικών γραφείων που σχολούσε εκείνη την ώρα. Την ευθύνη ανέλαβε η στρατιωτική οργάνωση του PKK. 

Τον Ιανουάριο, 12 τουρίστες σκοτώθηκαν όταν βομβιστής αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους πυροδότησε τα εκρηκτικά στην τουριστική περιοχή του Σουλτάναχμετ, στη Κωνσταντινούπολη

Τέλος, η πιο αιματηρή επίθεση έγινε τον περασμένο Οκτώβριο στην Άγκυρα, όταν δύο τρομοκράτες πυροδότησαν τα εκρηκτικά που ήταν ζωσμένοι σε διαδήλωση κουρδικών οργανώσεων, σκοτώνοντας 103 ανθρώπους και άλλοι 250 τραυματίστηκαν. Σε αυτή την επίθεση καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη, αλλά οι τουρκικές αρχές αναγνώρισαν έναν από τους τρομοκράτες.