current views are: 9

29 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση12:39

ΕΕ προς Βρετανία: Καμία διαπραγμάτευση χωρίς την ενεργοποίηση του άρθρου 50

Κοινό μήνυμα προς τη Βρετανία ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση ανάμεσα στη χώρα και την ΕΕ πριν την ενεργοποίηση του άρθρου 50 έστειλαν ο Ντόναλντ Τουσκ και ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ μετά το πέρας της Συνόδου των 27.

Δημοσίευση 12:39’

Κοινό μήνυμα προς τη Βρετανία ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση ανάμεσα στη χώρα και την ΕΕ πριν την ενεργοποίηση του άρθρου 50 έστειλαν ο Ντόναλντ Τουσκ και ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ μετά το πέρας της Συνόδου των 27.

Κοινό μήνυμα προς τη Βρετανία ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση ανάμεσα στη χώρα και την ΕΕ πριν την ενεργοποίηση του άρθρου 50 έστειλαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ μετά το πέρας της Συνόδου των 27.

Σύμφωνα με τον κ. Τουσκ, συμμετοχή στην ενιαία αγορά περιλαμβάνει και ελεύθερη μετακίνηση πολιτών, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει συμμετοχή α λα καρτ στην ενιαία αγορά.

Τα σχόλια του κ. Τουσκ, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου κορυφής των 27 – πλην Μεγάλης Βρετανίας – ηγετών, αφορούν τη βούληση των Βρετανών να περιορίσουν τη μετανάστευση στη χώρα τους, ενώ ταυτόχρονα επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στην κοινή αγορά.

«Οι ηγέτες των υπόλοιπων χωρών είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν ενωμένοι ως 27», πρόσθεσε ο κ. Τουσκ.

«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την επιθυμία της να αποχωρήσει, ώστε να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες», κατέληξε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Ντ. Τούσκ ανέφερε ότι οι «27» θα συζητήσουν και πάλι για το μέλλον της Ένωσης και τις νέες προκλήσεις το Σεπτέμβριο στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη Μπρατισλάβα.

Εξάλλου, ο ίδιος ανέφερε ότι σε μια «ιστορική στιγμή» οι «27» συζήτησαν τις επιπτώσεις του βρετανικού δημοψηφίσματος για την Ευρώπη και συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανενός είδους διαπραγμάτευση με τη Μ. Βρετανία, έως ότου κοινοποιήσει την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την ΕΕ, βάσει του άρθρου 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.

Οι «27» συμφώνησαν, επίσης, ότι η Μ. Βρετανία θα παραμείνει «στενός εταίρος» της ΕΕ στο μέλλον και κατέστησαν σαφές ότι η πρόσβαση στην ενιαία αγορά προϋποθέτει την αποδοχή όλων των ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της κίνησης αγαθών, προσώπων, υπηρεσιών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι σε μια «ήρεμη συζήτηση» μεταξύ των «27», σήμερα το πρωί, ενημέρωσε τους ηγέτες ότι ο ίδιος ζήτησε από τους Ευρωπαίους επιτρόπους να μην προβούν σε καμία διαπραγμάτευση με τη Μ. Βρετανία, πριν ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης.

Είπε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι «27» συμφώνησαν στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ και όχι να προστεθούν κι άλλες. Συμφώνησαν, επίσης, ότι δεν χρειάζεται αλλαγή Συνθηκών και καμία εμβάθυνση της ΕΕ, χωρίς περισυλλογή. «Χρειαζόμαστε εφαρμογή και όχι καινοτομία», ανέφερε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Εξάλλου, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι θα συναντηθεί σήμερα με την πρωθυπουργό της Σκωτίας στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Θα ακούσω προσεκτικά αυτά που θα μου πει η Σκωτσέζα πρωθυπουργός, αλλά δεν σκοπεύουμε να αναμειχθούμε στη διαδικασία της Βρετανίας. Δεν είναι δικό μας καθήκον, ούτε δική μας δουλειά», δήλωσε. 

 

 


σχετικα αρθρα