Την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να παίξουν τον ρόλο που τους αντιστοιχεί κατα τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη μελλοντική τους σχέση εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ μετά το πέρας της άτυπης συνόδου κορυφής των 27. 

Χθες, πρώτη ημέρα της συνόδου, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι δεν διαβλέπει καμία πιθανότητα να αλλάξει γνώμη η Βρετανία μετά την απόφασή της να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε δηλώσεις της στο τέλος της πρώτης μέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η Μέρκελ περιέγραψε τις συνομιλίες με τον απερχόμενο Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ως "σοβαρές" αλλά "φιλικές".

Πρόσθεσε, δε, ότι δεν ήταν η στιγμή για θλίψη ή θυμό, αλλά ότι η Ευρώπη πρέπει απλώς να αναζητήσει λύση στην κατάσταση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη τώρα.

"Θέλω να πω ξεκάθαρα απόψε ότι δεν βλέπω τρόπο να αντιστραφεί αυτό", είπε η Μέρκελ, όταν ερωτήθηκε για την πιθανότητα να αλλάξει γνώμη η Βρετανία και πρόσθεσε: "Χρειάζεται όλοι μας να δούμε την κατάσταση ρεαλιστικά. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για ευχολόγια".

Επίσης, επισήμανε ότι δεν βλέπει κανέναν λόγο να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις για την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου TTIP (Διατλαντική εταιρική σχέση συναλλαγών και επενδύσεων) μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, παρά το Brexit.

"Δεν υπάρχει κανείς που να είπε ότι θα πρέπει να σταματήσουμε τις συνομιλίες, συμπεριλαμβανόμενης και της Μεγάλης Βρετανίας", τόνισε η Μέρκελ, προσθέτοντας: "Υπήρξε ξεκάθαρη εντολή να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις".

"Υπάρχουν μερικοί εδώ που λένε ότι λόγω της αποχώρησης της Βρετανίας δεν θα πρέπει να κυνηγήσουμε το θέμα γιατί ένας από τους υποστηρικτές της συμφωνίας έχει φύγει", είπε.

"Νομίζω ότι αυτή είναι λάθος τακτική. Είτε τη θέλουμε (τη συμφωνία) και ολοκληρώνουμε τις συνομιλίες, είτε δεν τη θέλουμε. Για μένα δεν είναι λόγος αυτός να σταματήσουμε τις συνομιλίες", πρόσθεσε.