current views are: 7

29 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση13:11

Εντολή Πούτιν για άρση των κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε να άρουν τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Δημοσίευση 13:11’

Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε να άρουν τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την συνομιλία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε εντολή να αρθούν όλες οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας στον τουριστικό τομές, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ο Πούτιν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου δήλωσε ότι:

Θα ήθελα να ξεκινήσω από θέματα που σχετίζονται με τον τουρισμό. Αίρουμε τις διοικητικές κυρώσεις σε αυτό τον τομέα σε βάρος της Τουρκίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε ακόμη να ξεκινήσει η «διαδικασία εξομάλυνσης» των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων της Μόσχας με την Άγκυρα. Τόνισε πως η επιστολή του Ερντογάν για την κατάρρευση ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους πέρσι τον Νοέμβριο από την τουρκική πολεμική αεροπορία, δημιούργησε τις «κατάλληλες συνθήκες ώστε να κλείσει το κεφάλαιο κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Αυτή ήταν η πρώτη τηλεφωνική τους συνομιλία μετά τον Νοέμβριο, όταν ξέσπασε η κρίση και συμφώνησαν να συναντηθούν και να επαναλάβουν τη συνεργασία τους σε τομείς όπως ο τουρισμός και το εμπόριο. 

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεργαστεί η χώρα του με την Τουρκία προκειμένου να βρουν τρόπους για την επίλυση της συριακής κρίσης.

«Τώρα που λάβαμε τη συγγνώμη του Τούρκου προέδρου προς τον πρόεδρο της Ρωσίας, αφού συζητήθηκαν τηλεφωνικά οι πιθανότητες για την εξομάλυνση των σχέσεων, πιστεύω ότι με τους Τούρκους εταίρους μας θα ανανεώσουμε τη συνεργασία μας για να βρούμε μια λύση στη συριακή κρίση», είπε ο Λαβρόφ από το Παρίσι όπου βρίσκεται.

Μιλώντας μετά τις επαφές που είχε με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό, ο Λαβρόφ επιβεβαίωσε ότι θα συζητήσει τη συριακή κρίση και άλλα θέματα με τον Τούρκο ομόλογό του στο περιθώριο μιας περιφερειακής συνόδου που θα διεξαχθεί στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας την Παρασκευή.

Ο Ρώσος υπουργός επισήμανε πάντως ότι επαφίεται στην Τουρκία να εμποδίσει τους τρομοκράτες που θέλουν να πάνε στη Συρία ή το Ιράκ να περνούν από το έδαφός της.


σχετικα αρθρα