Τη θλίψη τους για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος εκφράζουν οι 27 ηγέτες της ΕΕ που συνεδρίασαν σήμερα δίχως τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέβιντ Κάμερο να συζητήσουν το μέλλον της Ένωσης στον απόηχο του Brexit.

Οι ηγέτες τονίζουν πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση με τη Βρετανία εάν δεν ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 και αναφέρουν πως θα πραγματοποιήσουν συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα ώστε να συζητήσουν ενδελεχώς το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit, διαμηνύοντας πως θα πρέπει να πραγματοποιηθούν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.

Η δήλωση των 27 κρατών μελών

  • Εμείς οι επικεφαλής των κυβερνήσεων των 27 κρατών μελών, όπως επίσης και οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη μας για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Η.Β., αλλά σεβόμαστε τη βούληση που εκφράστηκε από την πλειοψηφία του βρετανικού λαού. Μέχρι το Η.Β. να αποχωρήσει από την Ε.Ε., οι Ευρωπαϊκοί νόμοι συνεχίζουν να ισχύουν στην επικράτεια του Η.Β, τόσο στο θέμα των υποχρεώσεων όσο και των δικαιωμάτων.
  • Πρέπει να οργανώσουμε την αποχώρηση του Η.Β. από την Ε.Ε. με συντεταγμένο τρόπο. Το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας παρέχει την νομική βάση για αυτή τη διαδικασία. Είναι στο χέρι της βρετανικής κυβέρνησης να ειδοποιήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πρόθεση του Η.Β. να αποχωρήσει από την ένωση. Αυτό θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό. Δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις κανενός είδους πριν γίνει αυτή η ειδοποίηση.
  • Όταν ληφθεί η ειδοποίηση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υιοθετήσει τις κατευθυντήριες αρχές για τις διαπραγματεύσεις μίας συμφωνίας με το Η.Β.. Περαιτέρω, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχουν πλήρη ρόλο, σύμφωνα με τις Συνθήκες.
  • Στο μέλλον, ελπίζουμε να έχουμε το Η.Β. στενό εταίρο της Ε.Ε. και ανυπομονούμε το Η.Β. να εκφράσει τις προθέσεις του σε αυτό το θέμα. Οποιαδήποτε συμφωνία υλοποιηθεί με το Η.Β. ως τρίτη χώρα, θα βασίζεται στην ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Η πρόσβαση στην ελεύθερη αγορά προαπαιτεί πλήρη σεβασμό και των τεσσάρων ελευθεριών.
  • Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δημιουργεί μία καινούργια κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε ενωμένοι και να εργαστούμε εντός του πλαισίου της Ε.Ε. για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του 21ου αιώνα και να βρούμε λύσεις προς όφελος των εθνών μας και των λαών μας. Είμαστε έτοιμοι να αποκρούσουμε κάθε δυσκολία που θα προκύψει από αυτή την κατάσταση.
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα ιστορικό επίτευγμα της Ειρήνης, της Ευημερίας και της Ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο και παραμένει το κοινό μας πλαίσιο. Την ίδια ώρα πολλοί άνθρωποι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την παρούσα κατάσταση των πραγμάτων, τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και εθνικό επίπεδο. Οι Ευρωπαίοι αναμένουν από μας να αποδώσουμε καλύτερα όσον αφορά την ασφάλεια, τις δουλειές και την ανάπτυξη, όπως επίσης και για ένα καλύτερο μέλλον. Πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτό με έναν τρόπο που να μας ενώνει, τουλάχιστον προς το συμφέρον των νέων.
  • Για αυτό τον λόγο αρχίζουμε σήμερα έναν πολιτικό προβληματισμό για να δώσουμε ώθηση σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα στρατηγικής μας καθώς και στην ανάπτυξη των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. Αυτό απαιτεί την ηγεσία των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Θα επανέλθουμε στο ζήτημα, κατά την άτυπη συνάντησή μας, τον Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα. 

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση στα αγγλικά