current views are: 6

29 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση15:00

Αυτός είναι ο ένας δράστης του μακελειού στο Ατατούρκ – Στην εντατική 41 άνθρωποι

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας της Τουρκίας Ρετζέπ Ακντάγ σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται 41 άνθρωποι που τραυματίστηκαν από την χθεσινή επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, που στοίχισε τη ζωή σε 41 άτομα.

Δημοσίευση 15:00’

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας της Τουρκίας Ρετζέπ Ακντάγ σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται 41 άνθρωποι που τραυματίστηκαν από την χθεσινή επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, που στοίχισε τη ζωή σε 41 άτομα.

Τη φωτογραφία ενός από τους φερόμενους ως δράστες της πολύνεκρης επίθεσης χθες βράδυ στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, που από χθες βράδυ έκανε λόγο σε άρθρο της για πιθανή επίθεση της ISIS.

«Η εικόνα του βομβιστή αυτοκτονίας: Ηρθε με χειμερινό παλτό», γράφει σήμερα η Χουριέτ, προκειμένου να επισημάνει ότι ενώ είχε ζέστη και ο πιλότος που απεικονίζεται δίπλα του φορούσε καλοκαιρινά ρούχα, αυτός φορούσε μπουφάν προφανώς για να κρύψει τα εκρηκτικά και τα όπλα που κουβαλούσε. 

Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία έκανε έφοδο στα σπίτια δύο ατόμων που αναγνωρίστηκαν ως βομβιστές και κατάσχεσαν μεγάλο αριθμό εγγράφων και κρυπτογραφημένου ψηφιακού υλικού. 

Για ενδεχόμενο ενέργειας της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» έκανε λόγο άλλωστε χθες ο αρθογράφος της εφημερίδας Αμπντουλκαντίρ Σελβί, ο οποίος έγραψε ότι οι δράστες έγιναν αντιληπτοί από τους αστυνομικούς και ακολούθησε συμπλοκή. Ο ένας από τους δράστες σκοτώθηκε από τις σφαίρες των αστυνομικών, ο ένας σκοτώθηκε όταν έθεσε σε λειτουργία το μηχανισμό των εκρηκτικών που είχε πάνω του και ο ένας συνελήφθη. Σύμφωνα με τον αρθογράφο, επτά ήταν οι δράστες που οργάνωσαν την επίθεση, πράγμα που σημαίνει ότι η αστυνομία καταζητεί τέσσερις.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας της Τουρκίας Ρετζέπ Ακντάγ σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται 41 άνθρωποι που τραυματίστηκαν από την χθεσινή επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, που στοίχισε τη ζωή σε 41 άτομα.

Ο υπουργός είπε πως μεταξύ των τραυματιών υπάρχουν πολίτες της Σαουδικής Αραβίας, του Αφγανιστάν, του Ουζμπεκιστάν, του Πακιστάν και της Ελβετίας.

Σε προηγούμενη ανακοίνωση αναφέρεται ότι από τους συνολικά 239 τραυματίες οι 109 νοσηλεύτηκαν και έχουν πάρει ήδη εξιτήριο.

«Βλέπουν» την ISIS πίσω από το μακελειό

Για πιθανότατο χτύπημα της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» μίλησε σήμερα και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, σημειώνοντας ότι και οι τρεις δράστες ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά.

Σε δηλώσεις που έκανε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ τόνισε ότι «οι ενδείξεις δείχνουν ότι πρόκειται για την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος».

«Έχει σημασία το γεγονός ότι η αποτρόπαια επίθεση έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία δίνουμε, σε μεγάλο βαθμό με επιτυχία, αγώνα εναντίον της αποσχιστικής τρομοκρατίας και επίσης σε μια περίοδο που αρχίζει η ομαλοποίηση των σχέσεών μας με τους γείτονες μας», ανέφερε ακόμη.

«Η τρομοκρατία είναι μία παγκόσμια απειλή που απειλεί όλες τις χώρες και όλα τα έθνη και πρέπει να αντιμετωπιστεί με παγκόσμια συνεργασία» πρόσθεσε ενώ ανακοίνωσε επίσης ότι «από τις 02.02 έχει ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία στο αεροδρόμιο Ατατούρκ».

Διεθνής καταδίκη και συλλυπητήρια μηνύματα

Το νέο πολύνεκρο χτύπημα στην Τουρκία καταδίκασε η διεθνής κοινότητα με τους ηγέτες της ΕΕ, που χθες την ώρα της επίθεσης βρίκονταν όλοι μαζί στη Σύνοδο Κορυφής, να στέλνουν μήνυμα καταδίκης και συμπαράστασης στον τουρκικό λαό ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε προσωπικά για το συμβάν και ακολούθως ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει “με τον πιο έντονο δυνατό τρόπο” την επίθεση.

Τα συλλυπητήρια του στον τουρκικό λαό εξέφρασε σήμερα και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik δήλωσε: «Λυπούμαστε για τα θύματα της εξτρεμιστικής επίθεσης».

Την επίθεση καταδίκασε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα και με εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου, ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας, Γεώργιος Γεννηματάς, επικοινώνησε χθες το βράδυ με τον εδώ Πρέσβη της Τουρκίας Kerim Uras και του ζήτησε να μεταφέρει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον τουρκικό λαό την απερίφραστη καταδίκη και τον αποτροπιασμό του Προέδρου της Δημοκρατίας για την χθεσινή πολύνεκρη επίθεση.

Τον αποτροπιασμό, την οργή και την απόλυτη καταδίκη του για το νέο τρομοκρατικο χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη εξέφρασε χθες με δύο αναρτήσεις του – στα ελληνικά και στα αγγλικά- στο Twitter και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις». «Είμαστε στο πλευρό των γειτόνων μας, των φίλων μας, ενάντια στην τρομοκρατία».

Στο μεταξύ στο Twitter πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν τη λύπη τους για την νέα επίθεση αλλά και την οργή τους, και αρκετοί 

 


σχετικα αρθρα