Δεν πέρασαν παρά μόνο μερικοί μήνες που ο Ντόναλντ Τραμπ αφού είχε τοποθετηθεί υπέρ των βασανιστηρίων και αναγκάστηκε να ανακαλέσει υπό τον σάλο που προκάλεσε, επανήλθε υπέρ της επαναφοράς τους με αφορμή το νέο πολύνεκρο χτύπημα στην Τουρκία.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή αιματηρή επίθεση και καθώς υπάρχουν υπόνοιες στις τουρκικές Αρχές για νέο χτύπημα του ISIS ο επικρατέστερος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ αναφέρθηκε ξανά στο βασανιστήριο του εικονικού πνιγμού (waterboarding).

«Μπορούν να κόβουν κεφάλια, να κλείνουν ανθρώπους σε ατσαλένια κελιά, μπορούν να κάνουν οπουδήποτε ό,τι θέλουν» δήλωσε ο Τραμπ και πρόσθεσε: «Και ξέρετε ότι τρώνε δείπνο όπως εμείς. Μπορείτε να τους φανταστείτε να κάθονται στο τραπέζι ή όπου τρώνε και να λένε ότι οι Αμερικανοί δεν κάνουν εικονικό πνιγμό. Πιθανότατα πιστεύουν ότι είμαστε αδύναμοι. Είμαστε ηλίθιοι. Δεν ξέρουμε τι κάνουμε. Δεν έχουμε ηγεσία. Ξέρετε, τη φωτιά πρέπει να την πολεμάς με φωτιά».

Στο μεταξύ τη Δευτέρα έγραψε στο Twitter ότι «πρέπει να απαγορεύσουμε προσωρινά την μετανάστευση από περιοχές που συνδέονται με τρομοκρατία μέχρι να βρεθεί μια αποδεδειγμένα αποτελεσματική μέθοδος».

Τον περασμένο Φεβρουάριο σε συνέντευξή του στην εκπομπή «This Week» είχε δηλώσει ότι: «Θα κάνουμε πράγματα πέραν του εικονικού πνιγμού ίσως, αν χρειαστεί», σε ερώτηση για το αν οι ΗΠΑ θα γίνουν σαν αυτούς (σ.σ. τους τρομοκράτες της ISIS), σε περίπτωση που εκλεγεί.

'Ενα μηνα μετά αναγκάστηκε να τα μαζέψει διαβεβαιώνοντας πως δεν θα διέτασσε τον αμερικανικό στρατό να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο, ακόμη και αν επρόκειτο για υπόπτους για τρομοκρατία.

«Αντιλαμβάνομαι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεσμεύονται από νόμους και συμβάσεις, δεν θα διατάξω τον στρατό μας ή άλλους κρατικούς λειτουργούς να παραβιάσουν αυτούς τους νόμους και θα ζητάω τη συμβουλή τους για τέτοια ζητήματα», ανέφερε ο Τραμπ σε γραπτή δήλωσή του προς την εφημερίδα The Wall Street Journal.

Το βασανιστήριο του εικονικού πνιγμού απαγορεύτηκε από την κυβέρνηση Μπους το 2006 τόσο σαν παράνομο όσο και σαν αναποτελεσματικό.