ΔΙΕΘΝΗ

Σε αναζήτηση κυβερνητικών εταίρων ξανά από αύριο ο Ραχόι

Δημοσίευση 29 Ιουνίου 2016, 19:32 / Ανανεώθηκε 29 Ιουνίου 2016, 19:05
Σε αναζήτηση κυβερνητικών εταίρων ξανά από αύριο ο Ραχόι
Facebook Twitter Whatsapp

Επαφές με τα άλλα πολιτικά κόμματα της χώρας ξεκινά από αύριο ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, το κόμμα του οποίου έχει την πρώτη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επαφές με τα άλλα πολιτικά κόμματα της χώρας ξεκινά από αύριο ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, το κόμμα του οποίου έχει την πρώτη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης.

«Από αύριο, θα αρχίσω συνομιλίες με τις διάφορες πολιτικές δυνάμεις για να διαπιστώσω την προθυμία της καθεμιάς από αυτές για την εξεύρεση μιας λύσης», είπε ο Ραχόι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ραχόι κέρδισε τις εκλογές, αυξάνοντας τον αριθμό των εδρών του στο κοινοβούλιο σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές του Δεκεμβρίου, όμως ενδέχεται και πάλι να υπάρξει μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας στην Ισπανία μέχρι να καταλήξουν τα κόμματα σε μια συμφωνία.

Το PP θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη είτε των Σοσιαλιστών (PSOE) που κατέλαβαν την δεύτερη θέση στις εκλογές είτε του φιλελεύθερου κόμματος Ciudadanos, που ήρθε τέταρτο, καθώς και αρκετών μικρότερων, περιφερειακών κομμάτων καθώς του λείπουν 39 έδρες για να έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Αν δεν υπάρξει πολιτική σύμπραξη, ο Ραχόι θα χρειαστεί τουλάχιστον την "ανοχή" των άλλων κομμάτων, δηλαδή να συμφωνήσουν οι ηγέτες τους να απέχουν από τη διαδικασία της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης ώστε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Μέχρι στιγμής, οι Σοσιαλιστές εμφανίζονται διχασμένοι για το αν θα πρέπει να επιτρέψουν στο PP να κυβερνήσει ενώ ο ηγέτης των Ciudadanos έχει δηλώσει πρόθυμος να συνομιλήσει με το PP αλλά όχι και να στηρίξει μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ραχόι.

Το σκηνικό δεν άλλαξε και πολύ σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς ανέδειξαν ξανά πρώτο κόμμα τη Δεξιά, με τους Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ να είναι δεύτεροι. Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι έλαβε 33,03% και κέρδισε 137 έδρες στη Βουλή, οι Σοσιαλιστές είναι δεύτεροι με 22,66% και 85 έδρες, οι Podemos, ο συνασπισμός Unidos Podemos για την ακρίβεια (το Podemos και το μικρό κόμμα Izquierda Unida (Ενωμένη Αριστερά), διάδοχο κόμμα του Κομμουνιστικού Κόμματος) πήραν 21,1% και κερδίζουν 71 έδρες.

Το νέο φιλελεύθερο Ciudadanos, τέταρτη πολιτική δύναμη, λαμβάνει μόνο 32 έδρες, καταγράφοντας πτώση στα ποσοστά του σε σχέση με τις εκλογές του Δεκεμβρίου που είχε κερδίσει 40 έδρες, όταν είχε προσελκύσει τους ψηφοφόρους του PP καταγγέλλοντας τη διαφθορά.