Την οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» θεωρεί ως υπεύθυνη για τη χθεσινή πολύνεκρη επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη η CIA ενώ τέτοιες υπόνοιες άφησε και ο πρόεδρος Ομπάμα νωρίτερα.

O επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) Τζον Μπρέναν δήλωσε ότι η επίθεση που σημειώθηκε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ φέρει τη σφραγίδα της «αχρειότητας» του «Ισλαμικού Κράτους».«Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αν όχι σε όλες», το ΙΚ δεν έχει αναλάβει ποτέ την ευθύνη των επιθέσεων που έχει εξαπολύσει στην Τουρκία, υπογράμμισε ο Μπρέναν, προσθέτοντας ότι οι τζιχαντιστές «διαπράττουν αυτές τις επιθέσεις» για «να στείλουν ένα μήνυμα στην Τουρκία, ένα κράτος-εταίρο μας», αλλά ταυτόχρονα δεν θέλουν να «αποξενώσουν» κάποιους εντός της χώρας αυτής που θα μπορούσαν να τους προσφέρουν «υποστήριξη».

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ισχυρίστηκε και αυτός σήμερα ότι η τριπλή επίθεση αυτοκτονίας, που στοίχισε τη ζωή σε  41 ανθρώπους μέχρι στιγμής ενώ άλλοι τόσοι νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, μπορεί να διαπράχθηκε από το Ισλαμικό Κράτος.

Τον ISIS έδειξε ήδη από χθες η Τουρκία με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ να δηλώνει πως «τα στοιχεία δείχνουν το Ντάες», χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους.

«Αυτή (η επίθεση) δείχνει σε ποιο βαθμό αυτές οι βίαιες οργανώσεις δεν έχουν και πολλά να προτείνουν πέρα από το να δολοφονούν αθώους» ανθρώπους, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος έπειτα από μια συνάντηση που είχε στον Καναδά με τον πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Επίσης δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον προσφέρθηκε να συνδράμει την Τουρκία και δεσμεύθηκε να συνεργαστεί με την Άγκυρα στην προσπάθεια καταπολέμησης της τρομοκρατίας. «Ακόμη ενημερωνόμαστε για όλα τα γεγονότα, γνωρίζουμε όμως ότι πρόκειται για τον ευρύτερο κοινό αγώνα μας εναντίον των τρομοκρατικών δικτύων», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Οτάβα, πλαισιωμένος από τους ηγέτες του Μεξικού και του Καναδά.

«Χάνουν συνεχώς εδάφη, είναι ανίκανοι να κυβερνήσουν τις περιοχές που έχουν καταλάβει. Θα ηττηθούν στη Συρία, θα τους νικήσουμε στο Ιράκ» συνέχισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.

«Δεν θα χαλαρώσουμε τις προσπάθειες μας μέχρι να εξαρθρώσουμε αυτά τα δίκτυα μίσους που προκαλούν έναν αντίκτυπο στον πολιτισμένο κόσμο» πρόσθεσε, ενώ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται «στο πλευρό του τουρκικού λαού».

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το πρωί, ο Ομπάμα πρόσφερε στην Τουρκία «κάθε βοήθεια που οι Τούρκοι ενδέχεται να χρειαστούν κατά τη διάρκεια των ερευνών και με στόχο να λάβουν μέτρα που θα ενισχύσουν την ασφάλεια της χώρας τους» σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ.

Ο Έρνεστ διαβεβαίωσε ότι δεν διαθέτει στοιχεία σχετικά με τους δράστες της επίθεσης, όμως επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ πάντα «ανησυχούν για τις ικανότητες του Ισλαμικού Κράτους να διαπράττει αυτού του είδους τις τρομοκρατικές επιθέσεις, όχι μονάχα στο Ιράκ και στη Συρία, και σε άλλες περιοχές».