Μεγάλη πτώση τις τελευταίες μέρες σημείωσε η εμπιστοσύνη των Βρετανών καταναλωτών λόγω της απόφασης της χώρας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτών YouGov/CEBR, ο οποίος αποτυπώνει το δημόσιο συναίσθημα για την οικονομία σε καθημερινή βάση, έπεσε στο χαμηλότερό του επίπεδο από τον Μάιο του 2013, όταν η οικονομία της Βρετανίας είχε μόλις αρχίσει να αναδύεται από την βραδύτητα που ακολούθησε την οικονομική κρίση.

Ο Σκοτ Κόρφ, τμηματάρχης στο Κέντρο Οικονομική και Επιχειρηματικής Έρευνας, είπε ότι τα νοικοκυριά έδειχναν "έντονο τρόμο" από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το οποίο θα ζημιώσει τις λιανικές πωλήσεις και θα μειώσει την κατανάλωση των νοικοκυριών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά προϊόντα υψηλής αξίας.

"Μια ύφεση ασφαλώς δεν μπορεί να αποκλειστεί, την παρούσα χρονική στιγμή", είπε ο Κορφ σε δήλωσή του.

Οι Βρετανοί καταναλωτές αποτελούν την κινητήριο δύναμη της οικονομίας της χώρας η οποία ξεπέρασε σε ρυθμό ανάπτυξης τις περισσότερες από τις πλούσιες χώρες τα τελευταία τρία χρόνια αλλά έδειξε σημάδια βραδύτητας πριν το δημοψήφισμα, το οποίο κατέληξε στην απρόβλεπτη απόφαση να φύγει η χώρα από την ΕΕ.

Το YouGov είπε ότι ο δείκτης σημείωσε πτώση στις 104,3 μονάδες το διάστημα 23-27 Ιουνίου, από 11,9 τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Ιουνίου.