Σφοδρές ανταλλαγές πυρών πυροβολικού μεταξύ των εξεγερμένων και των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι σημειώθηκαν κοντά στην πόλη Ζλιτάν της δυτικής Λιβύης, καθώς οι εξεγερμένοι προσπαθούν να καταλάβουν την περιοχή που ελέγχεται από την κυβέρνηση ανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολη. Η πόλη, σε απόσταση 160 χλμ από την Τρίπολη, είναι η επόμενη μεγάλη πόλη πάνω στον παραλιακό δρόμο που οδηγεί στην πρωτεύουσα από το προπύργιο των εξεγερμένων στη Μιζουράτα. Η κατάληψή της θα προωθούσε σε μεγάλο βαθμό τη στρατηγική των ανταρτών για αποκοπή των πρωτεύουσας απ΄όλες τις πλευρές.

Ομάδα του πρακτορείου Ρόιτερς που βρίσκεται στην Νταφνίγια, στα περίχωρα της Μιζράτα, ανέφερε πως οι εξεγερμένοι εξαπέλυσαν πυρά πυροβολικού και εκτοξευτήρες ρουκετών. Εξεγερμένοι δήλωσαν πως σκοπεύουν να πλήξουν λιβυκά άρματα μάχης και πυρομαχικά στη Ναΐμάχ, κοντά στη Ζιλτάν, όμως η απειρία και η απειθαρχία μαστίζουν την εκστρατεία τους.

"Είχαμε μια στρατηγική να τελειώσουμε τα πάντα σήμερα, αλλά ορισμένοι από τους μαχητές νομίζουν ότι είναι ένα παιχνίδι. Πυροβόλησαν όταν υποτίθεται ότι δεν έπρεπε να πυροβολήσουν", δήλωσε στο Ρόιτερς ένας διοικητής μονάδας των εξεγερμένων που αποκαλείται Μοχάμεντ Άλι αφού βρήκε κάλυψη έπειτα από ένα μπαράζ όλμων.

Αεροπλάνα του ΝΑΤΟ επανέλαβαν τους βομβαρδισμούς της Τρίπολης την Παρασκευή (χθες), με έξι εκρήξεις να στέλνουν στήλες μαύρου καπνού στον ουρανό.

Η προώθηση των ανταρτών προς την Τρίπολη είναι αργή και εβδομάδες επιδρομών του ΝΑΤΟ που πλήττουν συγκροτήματα του Καντάφι και άλλους στόχους δεν έχουν καταφέρει να τερματίσουν τη 41χρονη διακυβέρνησή του.

Οι εξεγερμένοι αγωνίζονται σε άλλα δύο μέτωπα: στα ανατολικά, γύρω από την πετρελαϊκή πόλη Μπρέγκα και στα Δυτικά Όρη, νοτιοδυτικά της Τρίπολης. Κατήγαγαν σημαντικές νίκες τις περασμένες εβδομάδες αλλά παραμένουν ακόμη μακριά από την επίτευξη του τελικού τους στόχου.

Εν τω μεταξύ, ο λίβυος πρωθυπουργός Μπαγκντάντι Μαχμούντι επιβεβαίωσε χθες βράδυ τις επαφές ανάμεσα στο λιβυκό καθεστώς και τους εξεγερμένους, οι οποίες είχαν διαψευστεί νωρίτερα από την εξέγερση.

"Η πόρτα μας είναι ανοικτή σε όλους και είμαστε σε επαφή με όλα τα μέρη", δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης σε συνέντευξη Τύπου.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη διάψευση των πληροφοριών περί διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο καθεστώς και τους εξεγερμένους, ο Μπαγκντάντι Μαχμούντ απάντησε: "Ρωτήστε τις αιγυπτιακές, γαλλικές, νορβηγικές και τυνησιακές υπηρεσίες πληροφοριών, θα σας πουν την αλήθεια."

"Είμαστε βέβαιοι για τις συναντήσεις μας και όλα είναι καταγεγραμμένα", συνέχισε.

"Είμαστε σίγουροι πως έγιναν συναντήσεις στις χώρες αυτές", δηλαδή στην Αίγυπτο, τη Γαλλία, τη Νορβηγία και την Τυνησία, και "θα τους απαντήσουμε με ονόματα" προσώπων που συμμετείχαν στις συναντήσεις αυτές από την πλευρά των εξεγερμένων, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Λιβύης.

Ο ρώσος απεσταλμένος για την Αφρική, Μιχαήλ Μαργκέλοφ, επισκεπτόμενος την Τρίπολη, δήλωσε την Πέμπτη πως "έχουν ήδη ξεκινήσει άμεσες επαφές ανάμεσα στη Βεγγάζη (προπύργιο των εξεγερμένων στο ανατολικό τμήμα της χώρας) και την Τρίπολη".

Όμως ο ηγέτης των εξεγερμένων, Μαχμούντ Τζιμπρίλ, διέψευσε στη συνέχεια κάθε επαφή με την Τρίπολη, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Νάπολη (Ιταλία).

Ο Λίβυος πρωθυπουργός κατηγόρησε επίσης το ΝΑΤΟ ότι διαπράττει "εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας", δηλώνοντας πως το ΝΑΤΟ "εισήλθε τις τελευταίες 72 ώρες σε ένα νέο στάδιο της επίθεσής του κατά της χώρας στοχεύοντας απευθείας πολιτικές εγκαταστάσεις", κυρίως ένα ξενοδοχείο που βομβαρδίστηκε την Πέμπτη και ένα πανεπιστήμιο που τέθηκε στο στόχαστρο την Παρασκευή στην Τρίπολη.

Κάλεσε για "μια επείγουσα σύνοδο" του ΟΗΕ προκειμένου να εξετάσει "τα εγκλήματα που διέπραξε το ΝΑΤΟ κατά των αμάχων στη Λιβύη."

Ο Μπαγκντάντι Μαχμούντι αντέκρουσε επίσης τις κατηγορίες για βιασμούς που διαπράχθηκαν από τις δυνάμεις του καθεστώτος: "ούτε τα έθιμα ούτε η θρησκεία μας το επιτρέπουν", δήλωσε.