Ενώπιον του δικαστηρίου αναμένεται να εμφανιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, κατηγορούμενη για το σκάνδαλο του Μπερνάρ Ταπί, το οποίο συγκλόνισε την κοινή γνώμη το 2008.

Ειδικότερα, η εισαγγελία συνέστησε σήμερα την παραπομπή σε δίκη στη Γαλλία της σιδηράς κυρίας του ΔΝΤ με την κατηγορία της αμέλειας σε μια διαιτησία υπέρ του γάλλου επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί το 2008, όταν η Λαγκάρντ ήταν υπουργός Οικονομίας.

Αν το Εφετείο ακολουθήσει τη σύσταση αυτή στην απόφασή του που αναμένεται στις 22 Ιουλίου, η Κριστίν Λαγκάρντ θα πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας (CJR), του ειδικού δικαστηρίου που εκδικάζει αδικήματα που διαπράττονται από μέλη της κυβέρνησης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Η σημερινή επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου λειτούργησε μεροληπτικά υπέρ του γάλλου μεγαλοεπιχειρηματία, Μπερνάρ Ταπί, σε υπόθεση κατά την οποία αποκόμισε περίπου 400 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση.

Ειδικότερα, ο Ταπί ήταν κάποτε ο κύριος μέτοχος στην εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas, την οποία όμως πούλησε το 1993 προκειμένου να αναλάβει υπουργικά καθήκοντα στη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Φρανσουά Μιτεράν.

Ο επιχειρηματίας μήνυσε αργότερα την Credit Lyonnais η οποία είχε αναλάβει το χειρισμό της πώλησης, ισχυριζόμενος ότι η μερικώς κρατικοποιημένη τράπεζα είχε εσκεμμένα υποτιμήσει την αξία της εταιρείας του.

Το Δικαστήριο της Γαλλίας για τη Δικαιοσύνη της Δημοκρατίας (CJR) είχε αποφασίσει τον περασμένο Δεκέμβριο ότι η διοικητής του ΔΝΤ πρέπει να δικαστεί με την κατηγορία της «αμέλειας από ένα άτομο σε θέση κρατικής εξουσίας» για την υπόθεση αποζημίωσης. 

Ο δικηγόρος της Λαγκάρντ χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου ως «ακατανόητη» και τότε η επικεφαλής του ΔΝΤ είχε ασκήσει έφεση, η οποία σήμερα απορρίφθηκε πρωτόδικα από την εισαγγελία, με την τελική απόφαση να λαμβάνεται μέσα στον μήνα από το Εφετείο.