Οι ανθρωποκτονίες στο Ελ Σαλβαδόρ μειώθηκαν κατά 51% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα της περασμένης χρονιάς, ανακοίνωσε η αστυνομία, αποδίδοντας την πτώση στα νέα μέτρα ασφαλείας που έχουν τεθεί σε εφαρμογή, αν και μέλη συμμοριών επισήμαναν ότι η πρόσφατη εκεχειρία ανάμεσά τους είναι η αιτία.

Σε όλη τη χώρα καταγράφηκαν 311 ανθρωποκτονίες τον περασμένο μήνα -ή περίπου 11 την ημέρα- από 677 τον Ιούνιο του 2015, σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Χάουαρντ Κότο.

Τον Απρίλιο η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή νέα προγράμματα για την ανάκτηση του ελέγχου σε φυλακές και περιοχές που ελέγχονται από συμμορίες και ο Κότο δήλωσε πως οι συλλήψεις μελών συμμοριών και οι κατασχέσεις όπλων αυξήθηκαν.

Ωστόσο μέλη συμμοριών αποδίδουν τη μείωση των δολοφονιών σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε τον Μάρτιο.

Παρά τη μείωση των ανθρωποκτονιών τον περασμένο μήνα, οι δολοφονίες τους πρώτους έξι μήνες αυτής της χρονιάς αυξήθηκαν στις 3.050, ή κατά 6,5%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, κατά επίσημα στοιχεία.

Ο δείκτης των ανθρωποκτονιών στο Ελ Σαλβαδόρ ανήλθε σε 103 ανά 100.000 κατοίκους, ήταν δηλαδή ένας από τους υψηλότερους στον κόσμο.