Για πολλούς φοιτητές το όνειρο να σπουδάσουν στη Βρετανία διαλύεται μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως και χιλιάδες γονείς στην ΕΕ, η Ιταλογαλλίδα μητέρα, Fabienne Vicari, που ζει στη Ρώμη έρχεται αντιμέτωπη με ένα κύριο αποτέλεσμα του Brexit. Τον υπερδιπλασιασμό των πανεπιστημιακών διδάκτρων. Εδώ και δεκαετίες, τα βρετανικά πανεπιστήμια χρέωναν τους Ευρωπαίους φοιτητές το ίδιο με τους Βρετανούς. Το Brexit, λοιπόν, μπορεί να οδηγήσει την αύξηση των τιμών αυτών στο ίδιο σημείο με τους «overseas» φοιτητές, οι οποίοι πληρώνουν τα υπερδιπλάσια, στις 35.000 λίρες και άνωθεν.

Με τη ψήφο της Βρετανίας να γίνεται πια αποδεκτή, οι πολίτες της Ένωσης αρχίζουν κι αυτοί να μετρούν τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος, συμπεριλαμβανόμενου και του προβλήματος των πιο ακριβών διδάκτρων.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, υπάρχουν 125.000 Ευρωπαίοι φοιτητές στα βρετανικά πανεπιστήμια οι οποίοι πληρώνουν τα ίδια δίδακτρα με τους Βρετανούς και μπορούν να λάβουν φοιτητικά δάνεια. Αν και οι παρόντες Ευρωπαίοι φοιτητές έχουν λάβει διαβεβαιώσεις πως θα συνεχίσουν να πληρώνουν 9.000 λίρες κάθε χρόνο, κανείς δεν μπορεί να τους διαβεβαιώσει πως αυτό θα συνεχιστεί και σε βάθος χρόνου.

Οι μελλοντικοί φοιτητές μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν έως και 23.000 λίρες, ή 35.000 και πάνω για ιατρικά πτυχία.