Το δημοψήφισμα που έγινε στη Βρετανία τάραξε γερά τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το Business Insider να γράφει «Η Ευρώπη έχει πυρετό, η μόνη συνταγή είναι κι άλλα δημοψηφίσματα». 

Το Eurasia Group, εταιρεία συμβούλων γεωπολιτικού κινδύνου, σε δημοσίευμά του αναλύει σε ποιες χώρες της Ευρώπης υπάρχει δυνατότητα για δημοψηφίσματα, όπως το βρετανικό.

Όπως αναφέρει το Eurasia Group:

-Οι χώρες που βρίσκονται ένα βήμα πριν το δημοψήφισμα είναι η Αυστρία και η Ολλανδία. Στην Αυστρία έχουν περάσει μόλις 20 χρόνια από τότε που οι πολίτες ρωτήθηκαν για την ένταξή τους ή μη στην ΕΕ. Όπως αναφέρει δημοσκόπηση, σχεδόν το 40% του πληθυσμού θέλει να διεξαχθεί άμεσα δημοψήφισμα

Και οι Ολλανδοί έχουν την ίδια πεποίθηση, παρόλο που η χώρα είναι ιδρυτικό μέλος και έχει στα χέρια της την προεδρία της ΕΕ, το 54% των πολιτών τάσσονται υπέρ της αποχώρησης.

-Οι χώρες που το δημοψήφισμα τίθεται επί τάπητος, αλλά δεν είναι τόσο πιθανό να πραγματοποιηθεί είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Δανία και η Τσεχία

-Ευροσκεπτικιστικά κόμματα που επηρεάζουν ή περιορίζουν την κυβερνητική πολιτική υπάρχουν στην Ελλάδα, τη Πορτογαλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Φιλανδία, την Ιρλανδία, τη Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Κύπρο και τη Σλοβενία.

-Οι χώρες που δεν έχουν ιδιαίτερα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα ή έχουν μικρό αντίκτυπο στην κυβερνητική πολιτική είναι η Ισπανία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Κροατία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Εσθονία και η Μάλτα.

Παράλληλα, το Eurasia Group «βλέπει» ένα ντόμινο εξελίξεων με τη Γαλλία, την Ιταλία και την Σουηδία να έχουν ευρωσκεπτικιστική στάση, με τις δύο πρώτες χώρες, ωστόσο, να μην δείχνουν διατεθειμένες να προχωρήσουν σε ένα δημοψήφισμα.

Όσον αφορά, τώρα, την Ελλάδα, οι ευρωσκεπτικιστικές τάσεις φαίνονται να επηρεάζουν την πολιτική.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο:

Εάν το Brexit ήταν μια πυριτιδαποθήκη, που ξεκίνησε η φωτιά, τότε οποιαδήποτε εξέλιξη σε κάποια άλλη χώρα θα είναι η βενζίνη, Μια ακόμα «έξοδος» θα κάνει σαφές σε όλους πως υπάρχει ένα αναπόφευκτο αποτυχίας γύρω από την Ένωση.