current views are: 7

6 Ιουλίου 2016
Δημοσίευση05:58

Επίσημα θέση υπέρ της Κλίντον παίρνει ο Ομπάμα: Είμαι έτοιμος να δώσω τη σκυτάλη

Μετά από μήνες που δεν είχε ανάμειξη στην προεκλογική περίοδο, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πήρε επίσημα θέση δίπλα στην υποψήφιας των Δημοκρατικών για την αμερικανική προεδρία Χίλαρι Κλίντον

Δημοσίευση 05:58’

Μετά από μήνες που δεν είχε ανάμειξη στην προεκλογική περίοδο, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πήρε επίσημα θέση δίπλα στην υποψήφιας των Δημοκρατικών για την αμερικανική προεδρία Χίλαρι Κλίντον

Μετά από μήνες που δεν είχε ανάμειξη στην προεκλογική περίοδο, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πήρε επίσημα θέση δίπλα στην υποψήφιας των Δημοκρατικών για την αμερικανική προεδρία Χίλαρι Κλίντον, σε εκδήλωση στην πολιτεία Βόρεια Καρολίνα, δηλώνοντας σε ψηφοφόρους ότι ήταν έτοιμος να “περάσει τη σκυτάλη” στην πρώην υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του.

Παίρνοντας το λόγο στην πόλη Σάρλοτ, αναφωνόντας “Χίλαρι!” και λέγοντας στο κοινό πως δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά υποψήφιος τόσο προετοιμασμένος για το ρόλο του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών όσο η Κλίντον, πρώην αντίπαλός του στη μάχη για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος το 2008.

“‘Εχω διοργανώσει την τελευταία μου καμπάνια, και δεν θα μπορούσα να είμαι περισσότερο περήφανος για όσα έχουμε κάνει μαζί, αλλά είμαι έτοιμος να περάσω τη σκυτάλη”, είπε ο Ομπάμα στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του για να υποστηρίξει την Κλίντον φέτος. “Το ξέρω ότι η Χίλαρι θα αναλάβει τη σκυτάλη, και ξέρω ότι μπορεί να τρέξει στον αγώνα αυτό”, είπε.

Ο Ομπάμα “ξεπλήρωσε” την υποχρέωση που είχε στην Κλίντον η οποία τον υποστήριξε στις προεδρικές εκλογές του 2008. Φέτος περίμενε ενώ εκείνη μάχονταν τον γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς για το χρίσμα των Δημοκρατικών προτού ανακοινώσει την υποστήριξή του τον περασμένο μήνα όταν η Κλίντον κέρδισε ανεπίσημα το χρίσμα υπερισχύοντας του Σάντερς σε αριθμό εκλεκτόρων.

Η πρώτη κοινή εμφάνιση των δύο στην καμπάνια της Κλίντον είχε σχεδιαστεί να γίνει νωρίτερα αλλά αναβλήθηκε μετά το μακελειό σε νυχτερινό κέντρο στο Ορλάντο της Φλόριντα στις 12 Ιουνίου.

Χθες ο Ομπάμα φάνηκε άνετος, και σαρκαστικός απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, κοροϊδεύοντας τον ισχυρισμό του ότι θα “κάνει την Αμερική σπουδαία ξανά”, ανταπαντώντας, “Η Αμερική είναι όντως σπουδαία”.

Προσπάθησε επίσης να αντιπαραθέσει την εμπειρία της Κλίντον για να αναλάβει τον Λευκό Οίκο και το πάθος της να υποστηρίξει τις εργαζόμενες οικογένειες με τα προσόντα του Τραμπ, νεόφυτου στην πολιτική, τον οποίο ο Ομπάμα ανέφερε μερικές φορές ως “ο άλλος τύπος”:

“‘Ολοι ξέρουν να στείλουν ένα tweet, αλλά κανένας δεν ξέρει πραγματικά τι χρειάζεται για να κάνεις αυτή τη δουλειά, μέχρι να κάτσεις στο γραφείο”, είπε, αναφερόμενος στην αδυναμία του πλούσιου νεοϋορκέζου επιχειρηματία για τον κοινωνικό ιστότοπο Twitter.

Η εμφάνιση του Ομπάμα με την πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ κλείνει έναν κύκλο σε μια σχέση που ξεκίνησε με συνεργασία όταν ήταν και οι δύο συνάδελφοι στη Γερουσία, έγινε τεταμένη όταν ήταν και οι δύο υποψήφιοι των Δημοκρατικών για την προεδρία το 2008, και ξαναδομήθηκαν σε στενότερη συνεργασία όταν η Κλίντον υπηρέτησε στο υπουργικό συμβούλιο του Ομπάμα κατά την πρώτη θητεία του.

Ο Ομπάμα έχει εστιαστεί στο θέμα του σθένους του χαρακτήρα της, με την ελπίδα ότι η συνεχής αναφορά σ’ αυτό θα ανεβάσει το επίπεδο υποστήριξής της μεταξύ των ψηφοφόρων που την θεωρούν αναξιόπιστη, μια αδυναμία που ο Τραμπ έχει προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί.

Η Κλίντον χρειάζεται τον Ομπάμα για να προσελκύσει νέους και αριστερά διακείμενους ψηφοφόρους που υποστήριξαν τον Σάντερς και οι οποίοι αποτέλεσαν ένα μεγάλο κομμάτι της συμμαχίας ψηφοφόρων που υποστήριξαν τον Ομπάμα το 2008 και ξανά το 2012. Η Κλίντον έχει επίσης εμφανιστεί στον προεκλογικό της αγώνα με την υψηλού κύρους φιλελεύθερη γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Ουόρεν, και θα εμφανιστεί αργότερα αυτή την εβδομάδα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Η Κλίντον και ο Ομπάμα ταξίδεψαν στην Βόρεια Καρολίνα με το προεδρικό αεροσκάφος (Air Force One), πράγμα το οποίο ο Τραμπ χαρακτήρισε ως βάρος στους φορολογούμενους. Εκπρόσωπος της Κλίντον είπε ότι η οργάνωσή της θα καλύψει το ποσό που της αναλογεί των εξόδων ταξιδιού της.


σχετικα αρθρα